Sprogimas

Prisiminimų vakaras „Sausio 13-oji Mažeikiuose”

Sausio 12-osios pavakarę Mažeikių muziejus svetingai laukė garbių miesto bendruomenės narių. Po tragiškų įvykių praėjus 25 metams, muziejus ėmėsi iniciatyvos ir surengė pirmąjį prisiminimų vakarą. Šventėje dalyvavo Mažeikių rajono savivaldybės meras AntanasTenys, mero pavaduotojos Irena Macijauskienė ir Sigutė Bernotienė.

Sąjūdietės akimis

Literatė Janina Butnorienė poezijos eilėmis nukėlė vakaro dalyvius į „tą lemtingą sausį“, kai „dar girdėt istorijos atgarsiai“, o „būties akimirka tokia trapi...“.

    Prisiminimų vakarą pradėjo Irena Ruginienė, kuri jaudinosi ir pastebėjo, kad toks vakaras surengtas pirmą kartą, jog jai tenka prisiminti įvykius, kurių nemaža dalis jau ir prisimiršo. I. Ruginienė buvo Mažeikių Sąjūdžio iniciatyvinės grupės kūrimo iniciatorė, nuo 1988 m. rugsėjo 25 d. iki 1989 m. gruodžio 3 d. – Mažeikių LPS tarybos pirmininkė. 1988–1993 m. – LPS Seimo narė. Apdovanota Sausio 13-osios atminimo ir Nepriklausomybės medaliais.

Prieš 25 metus moteris dirbo Vilniuje ir daugiau akcentavo tą atmosferą ir būseną, kuri tvyrojo Lietuvos sostinėje, tačiau šiandien moterį neramina daug kitų dalykų ir abejonių, kuriomis ji pasidalino su vakaro dalyviais: „Atsakomybė – kokia bus Lietuva, kai ištuštėję jos kaimai ir mokyklos? Sąžinės apvalymas. Ar turime kitokią ateitį? Laikas baigti ieškoti „kažkokių“ dalykų ir dirbti vardan Lietuvos. Linkiu gero jausmo, būti lietuviais ir visada kalbėti lietuviškai“, – sakė I. Ruginienė, pridurdama, jog Sausio 13-oji yra paprastų, iki tol niekam nežinotų žmonių pergalė. – Jie nebuvo pareigūnai, tarnautojai ar valdžios atstovai. Noriu padėkoti tiems, kurie ne už algą, o iš idėjos aukojo save ir iškovojo nepriklausomybę.“

Pirmojo tarybos pirmininko prisiminimai

Dabartinis Mažeikių rajono savivaldybės mero patarėjas Vygandas Povilas Ostrauskis 1990–1995 m. buvo pirmasis atkurtos nepriklausomos Lietuvos Mažeikių tarybos pirmininkas, o tuometinėje taryboje buvo 57 deputatai. „Jau pirmomis sausio dienomis tvyrojo slogi nuojauta, kad kažkas bus. Sausio 9 d. su J. Siminkevičiumi važiavome į Vilnių, o grįždami atgal Šiauliuose pamatėme besileidžiančius apie 50 rusų lėktuvų su desantininkais. Vaizdas buvo baisus. Tuo metu buvo įvairių grėsmių ir reikėjo nuo jų apsisaugoti bei numatyti įvykius į priekį. Didžiausias mano ir visų tuometinės didžiulės komandos laimėjimas yra tai, kad Mažeikiuose nebuvo pralieta kraujo ir nežuvo nė vienas žmogus“, – savo pasakojimą baigė V. P. Ostrauskis.

Tuometinė milicija

      Puikiai sausio ir vėlesnio laikotarpio įvykius prisiminė Seimo nario Kęstučio Bartkevičiaus padėjėjas Česlovas Čyžas, kuris tuo metu vadovavo Mažeikių milicijai, o 1991 m. balandžio mėnesį tapo pirmuoju Lietuvos policijos Mažeikių komisariato viršininku.

Č. Čyžas papasakojo apie buvusią ypatingą Mažeikių situaciją: „Tuo metu buvo statoma Mažeikių naftos perdirbimo gamykla, kuri buvusioje TSRS buvo paskelbta visasąjungine komjaunuoliška statyba. Daugelis atsimena ir tai, kad Juodeikiuose buvo įsikūręs „žvaigždžių miestelis“ ir čia gyveno teisti arba priverstinai įdarbinti alkoholikai, todėl Mažeikių rajone buvo susitelkęs labai margas nusikalstamas pasaulis. Milicija, kaip ir pats miestas, buvo daugianacionalinė. Lietuvai paskelbus nepriklausomybę, visi be išimties turėjo perkainoti savo vertybes. Mano žmonės milicijoje nugalėjo patys save ir išlaikė patį svarbiausią savo egzaminą. Tik 2 žmonės atsisakė iš milicijos pereiti dirbti į policiją, ir tai padarė lietuviai. Sausio įvykių metu milicija buvo vienintelis ginkluotas padalinys Mažeikiuose, kuris galėjo atlikti ypatingus uždavinius, bet gerai, kad to neprireikė, o šiandieninė policija tinkamai tęsia mūsų pradėtus darbus“, – įdomų pasakojimą užbaigė Č. Čyžas.

Mažeikių televizija

Tuometinis Mažeikių televizijos stoties viršininkas, vietinės televizijos įkūrėjas Gintautas Alekna neapsiribojo vien žodiniais prisiminimais, bet ir pateikė įdomios filmuotos medžiagos, kuri žiūrintiems suteikė nemažai įvairių emocijų. Kaip įdomų faktą reiktų pažymėti tai, kad, sovietams užėmus Vilniaus TV bokštą, dar veikė Kauno TV stotis. Jeigu ir Kauną būtų ištikusi bėda, Mažeikių TV komanda buvo pasiruošusi tęsti darbą ir visai Lietuvai perduoti svarbiausias žinias. Visos Mažeikių televizijos laidos buvo transliuojamos tiesiogiai. Tik vėliau, kai Mažeikiuose veikė net kelios privačios televizijos, atsirado galimybė laidas įrašinėti.

Kiti prisiminimai ir laužas

Vakare dalyvavo ir nuoširdumu sužavėjo Jadvyga Bičkuvienė, kuri nuo 1992 m. rugpjūčio iki 1995 m. vadovavo Mažeikių Sajūdžio iniciatyvinei grupei. J. Bičkuvienė ne tik prisiminė senus laikus, bet ir pritardama prieš ją kalbėjusiai I. Ruginienei, sakė: „Dar ir šiandien kiršinami žmonės, nėra stabilumo ir atsiranda vis nauji pavojai. Mes einame pirmyn, daromės sąmoningesni, tik kada kadrai viršūnėse išeis iš savo šiltų vietų ir leis dirbti be „seno paveldo“? Visi esame tos pačios žemės ir Lietuvos vaikai, todėl būkime vieningi.“ Muziejaus salėje nuaidėjo ilgi ir garsūs susirinkusiųjų aplodismentai, o Senamiesčio parko prieigose jau liepsnojo laužas.

Vytas ALEKNAVIČIUS

Autoriaus nuotr.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode