Sprogimas

Košės iššūkį sau metusi tinklaraštininkė Gabrielė: skonis gali priminti ir pyragą

Spalio 10 d. – Pasaulinė košės diena, pirmą sykį paminėta Škotijoje, kur košė laikoma tradiciniu patiekalu. Manančiuosius, kad tai – paprastas, neįmantrus ir greitai atsibostantis valgis, tinklaraščio apie pusryčius įkūrėja Gabrielė Žutautaitė gali patikinti, jog košę paruošti galima pačiais įvairiausiais būdais. Tai ji įrodė nutarusi 30 dienų pusryčiams valgyti vien košę.

Vieną rytą nubudusi Gabrielė nutarė imtis iššūkio ir visą mėnesį dieną pradėti nuo maistingų pusryčių – avižų košės. Kad būtų sudėtingiau, ji pasižadėjo kas rytą košę ruošti ir gardinti vis kitaip.

„Košė niekada nebuvo mano mėgstamiausias patiekalas. Nors ją ir valgydavau, didelio džiaugsmo ji man neteikdavo.

Pagalvojau, kad būtų smagu įprasti valgyti košę, nes tai – labai maistingas patiekalas, kuriame gausu naudingų medžiagų. Todėl, siekdama pamilti košę, nutariau mesti sau iššūkį“, – apie kilusią idėją pasakoja Gabrielė.

Visas 30 dienų savo socialiniuose tinkluose mergina kas rytą dalijosi spalvingomis košės nuotraukomis, prie kurių prirašydavo, kuo šįsyk ją pagardino. „Norėjau atrasti kuo įvairesnių skonių ir, galbūt, net įkvėpti kitus pradėti valgyti košę“, – sako Gabrielė.

Nors baigiantis iššūkiui tinklaraštininkė jau sako pasvajojusi apie sumuštinius ir kiaušinius, ji pati liko nustebinta, kiek daug būdų, kaip ir su kuo valgyti košę, jai pavyko atrasti.

„Galima keisti ne tik pagardus, bet ir pagrindą, kuriame verdama košė. Atradau, kad vis kitokį skonį košei suteikia skirtingas augalinis pienas, košę bandžiau virti net juodojoje arbatoje su šlakeliu pieno. Svarbiausia nebijoti eksperimentuoti ir būti išradingam – verdant košę galima įtrinti bananą, moliūgą“, – atradimais virtuvėje dalijasi tinklaraštininkė.

Pačiai Gabrielei netikėčiausias atradimas buvo tai, kad avižinių dribsnių ar kruopų košę galima paruošti sūrią. „Košę valgyti buvau įpratusi saldžią, todėl nustebau, kad yra tiek būdų paruošti ją sūrią: košę galima virti sultinyje, įlašinti sojos padažo, ant viršaus uždėti keptą ar virtą kiaušinį“, – pasakoja mergina.

Dar vienas netikėtas košės paruošimo būdas, kurį atrado Gabrielė, – pagardinti ją įvairiais prieskoniais. „Tokia košė paruošiama labai lengvai ir greitai. Rudenį puikiai dera cinamonas, gvazdikėlis, kardamonas, imbieras. Tokie pusryčiai nereikalauja daug pastangų, tačiau pagamintos košės skonis primena pyragą“, – sako tinklaraštininkė.

Besilaikydama 30-ies dienų košės iššūkio, į pusryčių gaminimą mergina stengėsi žiūrėti kuo paprasčiau. Ji siekė, kad pirmojo dienos valgio ruošimas neatimtų daug laiko ir nereikalautų didelių pastangų.

„Tikrai iš vakaro neplanavau, ką ryte dėsiu į košę. Stengiausi gaminti ją kuo paprasčiau – iš to, ką randu šaldytuve ir spintelėse. Idėjų, kuo gardinti košę, kartais sėmiausi iš interneto, tačiau didžioji dalis receptų gimė iš mano improvizacijų virtuvėje“, – pasakoja mergina.

Pažvelgus į apetitą žadinančias Gabrielės ruoštų košių nuotraukas gali pasirodyti, jog tokiais gardžiais pusryčiais pasilepinti rytais suspėtų ne kiekvienas. Tačiau mergina tikina, kad dažnai košę pasigaminti pavyksta net greičiau, nei susitepti sumuštinį.

„Košę tereikia užvirti, o kol ji verda, pasiruošti pagardus. Nieko sudėtingo, nebent imsitės kokių nors įmantrybių“, – šypteli mergina.

Sėkmingai įveikusi savo iššūkį, Gabrielė sako supratusi, jog košę paruošti ir skanauti galima gausybe įvairių būdų. Anot jos, aviža – tik dar viena kuopa, kurią galima ruošti, kaip tik norisi.

Kad ant pusryčių stalo atsidurtų sveikas, maistingas, sotus, spalvingas, skanus ir gerą rytą garantuojantis patiekalas, tereikia fantazijos ir drąsos eksperimentuoti.

Lrt.lt

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode