Sprogimas

Spalį skirtas ypatingas dėmesys pagyvenusiems

Spalio 1-ąją minima Pagyvenusių žmonių diena, tačiau Mažeikių r. vaikų našlaičių ir senelių globos namuose ypatingas dėmesys pagyvenusiems Globos namų gyventojams skiriamas ne tik šią dieną, bet ir visą spalio mėnesį. Čia organizuotas Pagyvenusių žmonių mėnuo, kurio metu vyko įvairios šventės, renginiai.

Kad gyventų oriai

      Pasak Globos namų direktorės Birutės Vaičkienės, kad seneliai ir turintys negalią gyventų oriai, reikia daug aplinkinių žmonių pastangų ir geranoriškumo: „Mūsų Globos namuose gyvena 28 senukai ir turintys negalią vieniši žmonės. Iš jų 7 turi nuolatinės slaugos poreikį, 12 – nuolatinės priežiūros poreikį, 5 yra su psichine negalia, kiti – senukai. Jauniausia gyventoja – 44 m., vyriausia – 93 m. Šiems žmonėms reikia ne tik kasdienės priežiūros, bet ir džiugių akimirkų, švenčių, tiesiog bendravimo. Stengiamės tai suteikti kaip įmanoma dažniau, o spalio mėnesį jiems skiriame ypatingą dėmesį.“

Sulaukia svečių

      Pasak Globos namų socialinės darbuotojos Rimos Kazlauskaitės, nors Pagyvenusių žmonių mėnuo minimas kasmet, tačiau šiemet jis buvo itin dosnus renginių ir svečių.

      Spalio pradžioje senjorai sulaukė ištikimų svečių – „Vyturio“ pradinės mokyklos moksleivių su mokytojomis, kurie kasmet pasveikina Pagyvenusių žmonių dienos proga, atveža glėbį geros nuotaikos, šypsenų ir džiaugsmo akimirkų.

      Šiemet vyresnieji Globos namų gyventojai užmezgė naują, ypatingai smagią draugystę su Lietuvos pensininkų sąjungos „Bočiai“ Mažeikių bendrijos nariais, su kuriais dalintasi prisiminimais, kalbėta apie jaunystę, pirmąją meilę, kitus išgyvenimus. „Žinoma, uždainavome senas geras dainas, kurios ne vieną sugraudino iki širdies gelmių, – pasakojo R. Kazlauskaitė. – „Bočių“ moterys atėjo ne tuščiomis, atnešė vaišių mūsų gyventojams bei papuošė mūsų moteris savo nunertomis sagėmis, taip pat paliko kitų dovanų. Pasėdėję prie arbatos puodelio, pabendravę, padainavę, aplankėme gyventojus, nebeturinčius jėgų ir sveikatos ateiti pabūti kartu.“

      Į Globos namų gyventojų širdis gerumo ir šilumos įnešė Auksodės kaimo bendruomenė, padovanojusi labai gražų ir įsimintiną koncertą bei parodžiusi linksmą vaidinimą.

Rūpinasi sveikata

      Kaip teigė socialinė darbuotoja, visą mėnesį ypatingas dėmesys skiriamas senyvo amžiaus žmonių sveikatai, jos stiprinimui natūraliais būdais ir priemonėmis, todėl džiugu, kad su Globos namais noriai bendradarbiauja Visuomenės sveikatos biuras, kurio darbuotojai pasakoja apie sveikatą, jos problemas ir kaip jų išvengti: „Tai ypatingai svarbu ir įdomu kiekvienam pagyvenusiam žmogui, todėl šios paskaitos vienos iš įdomiausių ir labiausiai mėgstamų. Jų metu ne tik prisimename, kaip tinkamai ir švariai plauti rankas, bet ir labiau susirūpiname savo akimis, kurios taip pat reikalauja mankštos ir priežiūros.“

      Vyresnieji Globos namų gyventojai taip pat džiaugiasi galimybe pasimankštinti Tirkšlių pušyne įrengtoje sporto aikštelėje, esant blogoms oro sąlygoms mankštinasi Globos namų salėje ar savo kambariuose, o šalia jų visada yra slaugytojos.

Bendrauja su savanoriais

      Šių metų spalį pradėta bendrauti su savanoriška pagalba Globos namuose gyvenantiems seneliams užsiimančia socialinės iniciatyvos grupe „Senučiukai“, kuri pasiūlė atnaujinti savo turimą biblioteką naujomis knygomis, kurias dovanojo „Senučiukų“ bičiuliai, taip pat suteikė galimybę pasinerti į virtualų pasaulį, kurią pasiūlė dar vieni „Senučiukų“ bičiuliai.

Visada šalia

      Pasak R. Kazlauskaitės, Globos namų senjorai žino, jog, prireikus pagalbos ar ištikus bėdai, visada šalia atsiras senjorų klubo „Svajos“ nariai, kurie noriai padeda bet kokioje situacijoje: „Ne visada mums sekasi pasirodyti kitiems, gerai sudainuoti dainą ar padeklamuoti eilėraštį, todėl šis klubas esant poreikiui visada mums padeda, jei reikia, pavaduoja. Džiaugiamės turėdami ištikimus draugus, kurie taip pat džiaugiasi mūsų draugyste.“

Pagerbia amžinybėn išėjusius

      Baigiantis Pagyvenusių žmonių mėnesiui, Globos namų gyventojai daro puokštes, skirtas mirusiems gyventojams, kuriomis papuošia jų kapus. Taip pat amžinybėn išėjusiems skiriama malda.

Didžiausias renginys

      Turbūt svarbiausias ir mieliausias renginys, pasak socialinės darbuotojos, Tarptautinės pagyvenusių žmonių dienos minėjimas „Širdyje dar ne ruduo“. Ta diena pilna džiugesio ir šypsenų. Šios šventės proga nuoširdžius linkėjimus perdavė ir visada šypsotis linkėjo įstaigos vadovė Birutė Vaičkienė. Senjorus pasveikino senjorų klubas „Svajos“ bei „Vyturio“ pradinės mokyklos moksleiviai.

      „Kartu su svečiais linksmai padainavome, pašokome, pasiklausėme pasakos bei dūdelių skambesio, – įspūdžiais dalijosi R. Kazlauskaitė. – Po renginio visi senjorai džiaugėsi, kad jie nepamiršti, o jų veidai švytėjo nuo šypsenų ir akyse atsirado kibirkštėlės, supratus, kad širdyje tikrai dar ne ruduo.“           

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode