Parama dėkojame




Sprogimas

Marius Pareščius – karo su balsų pirkimu fronte

 

MARIUS PAREŠČIUS – Trakų rajone gyvenantis verslininkas, pilietiškas žmogus, manantis, kad balsų pirkimas per rinkimus peržengė visas ribas ir reikia kažko imtis. Jis nusprendė kiekvienam, suteikusiam informaciją apie balsų pirkimą Trakų rajone, skirti 50 eurų premiją, be to, pats pradėjo savanoriauti kaip rinkimų stebėtojas. M. Pareščius pasakoja, jog jį dažnai šokiruoja kai kurių žmonių požiūris į rinkimus kaip į galimybę gauti kelias dešimtis papildomų eurų, ir ragina visus, kurie pamato, kaip yra perkami ir parduodami balsai, pranešti policijai ir Vyriausiajai rinkimų komisijai.

Ar galėtumėte truputį papasakoti apie save, kaip jums kilo idėja skirti 50 eurų premiją už pranešimus apie parduodamus balsus?

Esu aktyvus Trakų rajono bendruomenės narys, čia gyvenu septynerius metus. Pamačiau, kad per rinkimus vyksta tiesiog nesąmonės – jų rezultatus smarkiai keičia žmonės, kurie superka balsus, atveždami rinkėjus, kurie šiaip rinkimuose nedalyvautų. Tie atvežtieji – dažnai sunkiau gyvenantys, neturintys pinigų maistui, dalis jų dažnai vartoja alkoholį, gyvena iš valstybės teikiamų pašalpų, nedirba. Jų prastesne padėtimi naudojasi balsų pirkėjai. Jie susitaria su kai kuriais kaimo gyventojais, jiems siūlo pinigų, maisto produktų, alkoholinių gėrimų , kad jie balsuotų už vieną ar kitą partiją, už vieną ar kitą kandidatą. Matydamas tokius dalykus nusprendžiau su tuo kovoti.

2015 metais, po pirmojo praeitų savivaldybių rinkimų etapo Trakų rajone rinkimų rezultatai buvo panaikinti, nes praktiškai visos partijos pirko balsus. Bent jau nežinau nė vienos, kuri nepirko.

Ką nusprendėte daryti?

Tiek praeituose savivaldybių rinkimuose, tiek rinkimuose į Seimą mačiau, kad yra daug perkančiųjų balsus. Bandžiau pasikalbėti su gyventojais, iš kurių balsai perkami, jie man paaiškino, kad sunkiai verčiasi, jiems tie pinigai reikalingi pragyventi ir nesvarbu, ar tai pinigai už balsavimą, ar gaunami iš manęs už informaciją apie tuos, kurie perka balsus. Pamačiau, jog nėra kitos galimybės perkalbėti rinkėjų, kad jie taip nesielgtų, ir, užuot pardavę balsus, aktyviai dalyvautų rinkimuose ir balsuotų už tuos, kuriuos nori paremti savo balsu.

Aš suorganizavau akciją, apie kurią informavau rajono gyventojus socialiniuose tinkluose, visų pirma feisbuke, grupėse, skirtose mūsų rajono gyventojams, kad aš, kaip verslininkas, kuris yra uždirbęs pinigų ir turi šiek tiek santaupų, matydamas tokią netvarką ir neteisybę, skiriu iš savo šeimos biudžeto kiekvienam žmogui, kuris mato, kaip yra perkami balsai – kad siūloma pinigų, nuvažiuoti iki rinkimų apylinkės ir balsuoti už vieną ar kitą kandidatą – gauti 50 eurų premiją iš manęs asmeniškai, jei kas nors pateiks įrodymų ir informaciją ar paskambins policijai ir informuos pareigūnus, kad jie imtųsi reikalingų veiksmų, kad asmuo, perkantis balsus, būtų sulaikytas.

Visiems garantavau anonimiškumą, kad žmonės jaustųsi saugiai, nes įskųsti kaimyną ar bičiulį, kuris perka balsus, mūsų rajone laikoma „nuodėme“, blogo tono ženklu. Manau, kad teisingi rinkimai turi atsirasti Lietuvoje, net jei tai vyks iš lėto. Įsišaknijusias „tradicijas“ pirkti ir parduoti balsus reikia naikinti.

Ir per šiuos rinkimus, dar jiems neprasidėjus, Lentvaryje jau pasirodė žmonių, kurie ieško norinčiųjų gauti po 10 eurų už tai, kad išankstinių rinkimų dieną nuvažiuotų balsuoti. Žmonės, kai ragini juos tiesiog ateiti į rinkimus ir balsuoti, iškart klausia: „Už ką balsuoti ir kiek pinigų siūlai?“ Tai jau pasidarė keliasdešimties metų senumo „tradicija“. Žmonės kitaip neįsivaizduoja rinkimų, jiems tai proga užsidirbti pinigų, gauti keliasdešimt papildomų eurų, jie tiesiog džiaugiasi, kad galės nusipirkti maisto, ar jiems vietinėje parduotuvėje nubrauks skolas, ar tiesiog nusipirks butelį. Jiems nesvarbu, kas ir kaip renkama. Svarbu tik papildomos pajamos. Dalis žmonių net nežino, kad bus rinkimai šį savaitgalį.

Aš daugelį metų ėjau į rinkimus sąžiningai balsuoti ir domėjausi, ką veikia ir ką siūlo kandidatai, tad toks požiūris man išvis yra nesuvokiamas. Turiu bendraminčių, kuriems svarbu, kaip vykdomi rinkimai, kas dalyvauja savivaldoje po rinkimų. Jie aktyviai padeda man dirbti su informacija, kurią gauname, be to mes patys darome tam tikrus veiksmus. Pavyzdžiui, aš pats buvau stebėtojas praėjusiuose rinkimuose ir šiais rinkimais būsiu. O visa informacija, kurią surenkame, dalinamės su pareigūnais.

Ką darote, kai pavyksta sužinoti apie balsų pirkimą? Ar efektyviai su tuo tvarkosi policijos pareigūnai?

Stengiuosi atsirinkti informaciją, nes pasitaikė atvejų, kai informacija buvo netinkama kaip įrodymas policijai ir netinkama tolesniems veiksmams. Pavyzdžiui, kas nors parašo, kad kaimynas kažką daro, ir nėra jokių įrodymų – toks žmogus premijos negaus.

Bet jei yra vaizdo arba garso įrašas, nufotografuoti konkretūs asmenys arba jų automobiliai, policija tą informaciją gauna iš manęs arba iš mano komandos narių ir reaguoja.

Reagavimas yra keleriopas: kartais užfiksuoja pareiškimą, o toliau vykdo savo operatyvinius veiksmus, kartais reaguoja iškart.

Kiek jie efektyvūs ar neefektyvūs – policininkai bent jau pašneka su tais, kurie perka balsus: „Žinome, kad jūs pirkote, žinome, kad ateityje galite pirkti, mes jus stebime, nedarykite taip.“

Kai kuriais atvejais viskas nueina iki teisminio proceso. Pagal įstatymą galima taikyti administracinę atsakomybę, baudą ar netgi teistumą. Nemanau, kad kažkas sės į kalėjimą, bet pagal baudžiamąjį kodeksą galima gauti iki ketverių metų.

Ar tenka susidurti su valdžios institucijomis? Koks yra jų požiūris?

Savivaldybėje yra rinkimų komisija, kuriai galima pareikšti pastabą arba parašyti pretenziją apie vieną ar kitą veiksmą, kuris įvyko rinkimų apylinkėje. Jeigu veiksmas vyksta už rinkimų apylinkės ribų, institucijos, į kurias reikia kreiptis, yra Vyriausioji rinkimų komisija ir policija.

Vietinių rinkimų komisijų žmonės žino apie mūsų veiklą. Į akis sako „šaunuoliai“, bet už nugaros esu apkalbamas: „per daug aktyvus“ „ką jis čia sau leidžia“ ir panašiai. Esu sulaukęs kai kurių politinių partijų žmonių pasakymų: „Kaip tu čia apie mus taip šneki, niekas iš mūsų nieko neperka.“ O ašš turiu žmogaus, kuris taip sakė, ranka pasirašytą rinkiminį biuletenį ir turiu informaciją, jog jis ir jo aplinka finansavo balsų pirkimą per praėjusius rinkimus...

Ką daryti paprastiems žmonėms, jei jie pamato balsų pirkimą?

Jeigu žmonės mato, žino, girdi, jog yra perkami balsai, idealiausia priemonė tai užfiksuoti yra garso įrašas, vaizdo įrašas, fotografijos ir informacijos surinkimas apie tai, kas vyksta. Šitą informaciją reikėtų perduoti Vyriausiajai rinkimų komisijai elektroniniu paštu arba užpildant jų interneto formą. Taip pat kuo greičiau skambinti 112, policijai ir informuoti, kad matai tokį dalyką, tokį įvykį, ir pareigūnai su tavimi susieks.

Rekomenduoju iškart transliuoti įrašą į feisbuką arba jutubą – jei iš jūsų atims telefoną ar atminties kortelę, viskas liks internete, ir to neišeis taip paprastai ištrinti. Be to, jūsų draugai matys, kad atsidūrėte pavojingoje situacijoje.

Medžiagos, kurioje matosi žmonių veidai jokiu būdu negalima publikuoti viešai, nes galite būti apkaltintas šmeižtu, ir tai jums gali sukelti papildomų rūpesčių. Medžiagą reikia kuo greičiau perduoti policijos pareigūnams ir VRK.

Bernardinai.lt

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode