Sprogimas

G. Masalskis: visiems atrodo, kad laidų vedėjo darbas – būti žvaigžde

 

Televizija – vieta, kurioje dažnai patenki į nepatogias situacijas, tad būtina mokėti valdyti stresą, įsitikinęs radijo, televizijos laidų ir renginių vedėjas, jau greitai per LRT TELEVIZIJĄ pasirodysiančio realybės šou „Aš – laidos vedėjas“ mokytojas Giedrius Masalskis. Jo teigimu, dauguma nelabai įsivaizduoja, kas yra televizija, o darbas joje, anot G. Masalskio, sunkus ir net dažnai nemalonus.

Jau daugiau nei 20 metų televizijoje ir radijuje dirbantis laidų vedėjas G. Masalskis pasakoja, kad darbo pradžia buvo sklandi. „Greičiausiai dėl to, kad man patiko, ir, aišku, dėl to, kad manimi pasitikėjo prodiuseriai. Tikau, gerai gaudžiausi situacijose, man buvo kažkaip lengva“, – atsimena jis.

G. Masalskis tikina, kad vesti tokias laidas, kaip „Žodžių mūšis“, „Aukselis“, „Triumfo arka“, jam tikrai patiko. „Nepatikdavo, kai reikėdavo vesti kokias nors reklamines laideles. Aprengia idiotišku kostiumu, pritaikytu prie sūrelių pakuotės, ir turi vesti... Aš suvokiu, kad tai yra darbo dalis ir nieko čia baisaus, bet man tiesiog nepatiko“, – atvirai prisipažįsta pašnekovas.

Kalbėdamas apie televiziją, jis sako, kad vesti tiesiogines laidas yra didesnis iššūkis, tačiau tokios laidos suteikia ir daugiau pojūčių, dėl to jas vesti įdomiau. Tačiau ir tuo metu, kai laidos įrašinėjamos, G. Masalskis tikina nedirbantis atsainiai, nors ir žino, kad bus galima įrašyti iš 10 karto.

Kiek kitaip darbas vyksta vedant radijo laidas: „Jeigu televizijoje gali kai ką išreikšti vaizdu, tai radijuje ką nors išreikšti gali tik balsu ar intonacija. Tai ir yra didysis skirtumas – gali kaip nori atrodyti, maivytis, bet turi tik balsą, esi ribotas. Tačiau sykiu tai yra labai žavu, kad tiek tavo, tiek klausytojų fantazija yra išlaisvinama, turi gana daug galimybių varijuoti, tad man žavus ir šis darbas.“

Anot ilgametę patirtį turinčio televizijos ir radijo laidų vedėjo, jei įjungus kanalą nesinori jo perjungti ir dėl to „kaltas“ vedėjas, vadinasi, jis savo darbą atlieka gerai. Apie tai kalbėjo ir realybės šou „Aš – laidos vedėjas“ atrankų dalyviai.

„Visi pretendentai beveik kaip susitarę kalbėjo apie tai, kad laidų vedėjas turi būti charizmatiškas žmogus, ir nė vienas nepaaiškino, kas yra ta charizma ir kas yra charizmatiškas žmogus. Manau, kad atsakymas į tai paprastas ir praktiškas – tai, kai tiesiog nenori perjungti kanalo“, – kalba vienu iš realybės šou mokytojų tapęs G. Masalskis.

Pasak jo, išorė, apranga, kalba yra svarbu, tačiau visa tai jokiu būtu neprivalo būti įsprausta į rėmus: „Kiekvienam žmogui tinka visiškai skirtingi dalykai. Turiu galvoje, kad laidų vedėjas neturi būti pritemptas prie vidurio, jeigu yra savotiškas. Jeigu mes paimsime savotišką žmogų ir bandysime jį įsprausti į klasiką, nieko įdomaus neišeis.“

G. Masalskio įsitikinimu, laikai, kai visi kalbėjo, elgėsi ir atrodė vienodai, praėjo, ir geras laidų vedėjas gali būti tik tas žmogus, kuris veda ir kalba išskirtinai: „Mano akimis, dabar labai svarbu būti savotiškam, kuo nors ypatingam, toks žmogus neturi būti kaip visi.“

Po įvykusios realybės šou „Aš – laidos vedėjas“ atrankos kiekvienam mokytojui atiteko po keturis mokinius. Į G. Masalskio komandą pateko keturios savaip žavios asmenybės: smalsioji Giedrė Valavičiūtė, iniciatyvos „Dydis nesvarbu“ įkūrėja; aštrialiežuvė Austėja Lukaitė, dainininkė ir aktorė, kuriai nesvetima nei scena, nei kameros; Andrius Janušauskas, kurio balsą girdime per radiją „Kelyje“ ir jauniausias projekto dalyvis, studentas Valentinas Rimgaila, teigiantis, kad būti laidų vedėju jis svajoja jau nuo vaikystės.

„Norėjosi, kad į pogrupius patektų kuo skirtingesni žmonės ir žiūrėti būtų įdomu. Visgi televizijai reikia dramos. Žinoma, svarbu ir patiems mokytojams savo mokiniuose matyti potencialą, bet asmeniškumų nekišome“, – sako pašnekovas.

Anot G. Masalskio, atranka buvo įdomi tuo, kad pretendentai nelabai žinojo, ką turės daryti ir kokios užduotys jiems bus skiriamos. „Dalyviai turėjo prisistatyti, užduotis davėme ne visiems vienodas, provokavome, statėme į nepatogias situacijas ir žiūrėjome, kaip žmogus elgiasi. Juk televizija – vieta, kurioje dažnai patenki į nepatogias situacijas, tad būtina mokėti valdyti stresą“, – mintimis dalijasi jis.

Atrankos dalyviams teko atlikti ir praktinių užduočių: pristatyti laidą, pašnekovą, padaryti reportažą. „Svarbu, kaip žmogus sukasi iš situacijos: ar pyksta, ar šypsosi, ar pabąla ir nieko nedaro. Žiūrėjome, kaip jiems sekasi improvizuoti, kiek laki jų fantazija, kaip jie supranta apskritai, kas yra televizija“, – kalba pašnekovas.

Anot jo, dažnai žmonės tiesiog nori sudalyvauti atrankose, nes yra iškalbingi draugų kompanijoje, tačiau dauguma nelabai įsivaizduoja, kas yra televizija: „Visiems atrodo, kad televizija yra šypsenos, lengvas papliurpimas, darbas „būti žvaigžde“. Tačiau tai sunkus, dažnai nemalonus darbas.“

Paklaustas, ar jau turi savo favoritą, G. Masalskis tikina, kad kol kas pasakyti sunku ir palygina šį šou su „Eurovizija“: nors kartais „Eurovizijos“ dalyvio balsas yra įspūdingas, svarbu ne tik tai – didelę reikšmę turi ir pasirodymas, ir tai, kaip atlikėjas atrodo, tad sėkmę sudaro daug komponentų.

Visi žmonės atėjo su savo labai skirtingomis patirtimis ir, anot G. Masalskio, visai nebūtina, kad geras laidų vedėjas būtų renginių vedėjas – daug žavesni „žali“ žmonės, iš kurių gali nulipdyti gerą televizijos vedėją, nes iš vestuvių vedėjo, sakančio tuos pačius juokelius, tai padaryti sunkiau.

Pasak realybės šou „Aš – laidos vedėjas“ mokytojo G. Masalskio, nors gali nuskambėti arogantiškai, jis pats į kitus laidų vedėjus nesilygiuoja.

„Vienas veda taip, kitas veda kitaip ir iš kiekvieno galima ko nors pasimokyti. Nors neturiu idealų, bet, ypač pradėjęs dirbti televizijoje, labai stebėdavau kitus, nes visąlaik svajodavau turėti savo vakaro šou ir jį vesti. Jay‘us Leno, Conanas O‘Brienas, Ellen DeGeneres – savotiški žmonės, tinkantys ekranui“, – mintimis dalijasi G. Masalskis.

Pamatyti 16 atrinktų dalyvių ir įvertinti jų sugebėjimus realybės šou „Aš – laidos vedėjas“ žiūrovai galės jau visai netrukus – kovo 6 d. per LRT TELEVIZIJĄ. Vedėjas – Arūnas Valinskas, komisijos pirmininkas – Algis Ramanauskas-Greitai.

Lrt.lt

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode