Sprogimas

Tirkšliuose – istorinės fotografijos paroda

Spalio 15 d. Tirkšlių kultūros centre šio miestelio bendruomenei pristatyta mažeikiškio profesionalaus fotografo Gedimino Januškos paroda „Laiko ženklai“.

Specialiai šiam renginiui atvežtas senas patefonas ir iš jo sklindančios lietuviškos muzikos patriarcho Danielio Dolskio dainos leido žiūrovams pajusti autentišką tarpukario dvasią ir nuotaiką.

 

Istorija randa kelią

Pristatydamas parodą ir autorių Tirkšlių kultūros centro direktorius Leonardas Žalimas sakė: „Tikros istorijos ir faktų žmogus nepajėgus ištrinti. Galima bandyti kažką falsifikuoti, bet tik laikinai, nes tikra istorija anksčiau ar vėliau randa kelią pas tuos, kurie jos ieško. Parodos darbai parinkti taip, kad iš nuotraukų į mus dvelkia ne „sunkūs laikai“, bet pakili nuotaika ir optimizmas, pasididžiavimas bei tikėjimas.“

Autoriaus sąsaja su tarpukariu

Ekspozicijos autorius ir lietuviškos istorijos entuziastas bei tyrinėtojas G. Januška, šiai parodai atrinkęs ir ant drobės atspausdinęs 38 nuotraukas, nedaugžodžiavo: „Tai, kas čia pateikta, yra istorija ir jokios politikos. Gaila, bet šiandien šios dvi sąvokos dažnai maišomos ir suplakamos.“ G.Januška pasakojo, jog domėjimuisi istorine fotografija pradžią davė tas faktas, kad žmonos senelis buvo tarpukario laikų karininkas ir išliko sena tų laikų nuotrauka. Šiuo metu ant drobės jau perkelta 200 istorinių fotografijų, ieškojimai tęsiasi, o originalių istorinių nuotraukų kolekcija nuolatos pilnėja. Ieškodamas autorius neapsiriboja vien Lietuva, bet jų ieško ir kitose šalyse, įdomesnes dažnai perka.

Įtraukė į diskusiją

Muziejininkas Vytautas Ramanauskas pasidalino savo profesionaliomis įžvalgomis ir susirinkusiems uždavė klausimą: „Ar žmonės anksčiau buvo laimingesni negu dabar?“ Komentuodamas konkrečius parodos darbus ir papildydamas juos istoriniais to meto faktais V. Ramanauskas pabandė dalyvius įtraukti į diskusiją. Į daugelį polemikos klausimų jis pats ir atsakė, kadangi tarpukaris buvo tikrai sunkus, bet tautos idėja bei senosios kartos patriotiškumas mus ir šiandien verčia žavėtis. Kalbėtojas taip pat pasidžiaugė, kad parodos „Laiko ženklai“ idėja pateikti tik istoriją, o ne politikuoti labai sveikintina.

Diskusijoje nebuvo apsieita be įvairių palyginimų, tam tikrų sąsajų ieškojimo ir keliavimo per laikmečius, tačiau dėl kelių pagrindinių dalykų sutiko daugelis. Senoji fotografija labai vertinga ir informatyvi. Ji, be kita ko, labai profesionali, o kokybė ideali. Ano laikmečio vieno kadro vertė ir fotografo atsakomybė bei meistriškumas buvo didžiuliai. Nuo daugelio nuotraukų padarymo pradžios praėjo 80 ir daugiau metų, o galime puikiai įžiūrėti ir atpažinti žmonių veidus bei aplinkos detales.

Renginyje dalyvavęs ir kalbėjęs Tirkšlių seniūnas Juozas Kungys pažymėjo, jog miestelio gyventojams padovanota unikali galimybė susipažinti su istorine tarpukario fotografija, pasidžiaugė, kad ekspozicija bei pati paroda parengta labai atsakingai ir profesionaliai, o kreipdamasis į miestelio gyventojus paragino ir ateityje aktyviai lankyti Kultūros centro renginius ir taip palaikyti Tirkšlių gyvenvietės kultūrinę dvasią.

Norisi tikėti, kad paroda „Laiko ženklai“ pasieks ir Mažeikius bei pakeliaus po visą Lietuvą. Tirkšlių kultūros centre veiks mėnesį.

Vytas ALEKNAVIČIUS

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode