Parama dėkojame




Šurmuliavo Užgavėnių persirengėliai

Šiemet Užgavėnes kai kur pradėta švęsti jau sekmadienį, o antradienį persirengėliai pasklido po visą rajoną.

Šventė Kanapinio pergalę

     Prie Urvikių kultūros centro sekmadienį vidurdienį suskambo muzika, aikštėje prisirinko pilna kaukėtų būtybių, pakvipo blynais ir kakava, o aplinkui vis pasimušdami zujo Kanapinis su Lašininiu, kviesdami visus pašokti, pažaisti, susirungti įvairiose rungtyse. Galų gale paskutiniame mūšyje nugalėjęs Kanapinis kvietė visus varyti žiemą iš kiemo, o kad ji greičiau išeitų, visi kartu sudegino Morę – visas žiemos blogybes.

Ruošėsi iš anksto

Pasak Šerkšnėnų kultūros centro kultūrinių renginių organizatorės Salomėjos Macijauskienės, Šerkšnėnuose ir Žemalėje Užgavėnėms ruoštasi iš anksto: vasario pradžioje vyko Užgavėnių kaukių gaminimo užsiėmimai. Ir vaikai, ir suaugusieji džiaugėsi savo padarytomis kaukėmis, kurias galėjo pademonstruoti antradienį vykusioje dainomis, šokiais ir žaidimais apipintoje šventėje Šerkšnėnuose, o paskui ir Žemalėje. Susisrinkusieji buvo vaišinami blynais, kakava ir „raganos plovu“. Lašininiui pralaimėjus visas varžytuves sudeginta Morė.

Palnosiškiai kartu Palnosų kultūros namų darbuotojomis ir bibliotekininke taip pat padėjo norintiems pasigaminti kaukes. Gamyba truko kelias savaites, bet rezultatas buvo gražus. Per Užgavėnių šurmulį, kai visi „žydai“ ir „žydeliai“ susirinko į Kultūros namus, buvo vaišinami blynais, saldainiais. Šoko, žaidė įvairius žaidimus. Buvo išrinkta gražiausia Užgavėnių kaukė – daryta A. Mašečkaitės.

Užgavėnės Užventėje

Užventės bendruomenė sekmadienį pakvietė visus į Užgavėnių šventę, kurios metu vyko prieš dvejus metus „susituokusių“ Žibikės Užventytės ir Kegrio Čekausko „pirmagimio krikštynos“. Pasak Birutės Jonkuvienės ir Ingridos Burbienės, visi šoko, dainavo, žaidė žaidimus, įvairiais šaukiniais vijo žiemą iš kiemo, rungėsi Kanapinio ir Lašininio surengtose rungtyse. Virvės traukime stipresnė buvo Kanapinio komanda, rankų lenkime taip pat nepralenkiamas buvo Kanapinis, o susigrūmus pievelėje Lašininiui ir Kanapiniui, taip pat laimėjo Kanapinis. Morė, puošusi gyvenvietę pusantros paros – sudeginta, o kartu su ja sudegintos visos blogybės, slėgusios „krikštynų“ dalyvių pečius.                                                                                                

Aplankė įstaigas ir gyventojus

Užgavėnių dieną Židikų kultūros centre nuo pat ryto vyko pasiruošimo darbai: reikėjo pastatyti Morę, išsikepti blynų, išsivirti arbatos ir žirnių košės su spirgais. Persirengėlių prisirinko nemažai, tad buvo progos aplankyti vietos įstaigas, organizacijas, pavienius gyventojus. Privaišinę visus blynais ir palinksminę skambiomis dainomis visi patraukė prie Židikų kultūros centro, kur laukė įvairūs žaidimai, atrakcijos, užduotys. Kai Kanapinis nurungė Lašininį, visi vaišinosi, linksminosi, triukšmavo, taip varydami lauk žiemą.

Sedoje snigo saldainiais

Dar gerokai prieš prasidedant šventei, Sedos A. Baranausko aikštėje grojo smagi muzika ir sukosi pavienės poros. Prasidėjus šventei, pasirodė visi persirengėliai. O jų buvo daug: „piratas“ su „jūrų kiaulyte“, „mažasis juokdarys“ Edvinas, ekstravagantiška trijų „daktarkų“ kompanija, jaunos ir žavios „čigonės“ iš Mažeikių bei daugelis kitų. Kas padeklamavo eilėraštį, kas dainelę padainavo, kas originalų šokį patrepsėjo. Komisijos vardu kalbėjusios Gražinos Vainutienės teigimu, pačiomis puikiausiomis kaukėmis pripažintos: Meška, Ožys, Lašininis su Kanapiniu ir Velnias. „Jos išrinktos pačiomis geriausiomis todėl, kad yra autentiškos ir pagamintos pačiu senoviškiausiu būdu. Visų penkių kaukių autorė – alsėdiškė Birutė Platakienė“, - sakė G. Vainutienė.

     Įdomi buvo ir Lašininio su Kanapiniu kova, kurią sudarė net penki raundai. Kad ir nedideliu pranašumu, bet vis dėlto laimėjo Kanapinis. Visos kaukės buvo apdovanotos įvairiais prizais, garsiai šaukta: „Žiema žiema, bėk iš kiemo“, tradiciškai pleškėjo Morė, kvepėjo blynais ir kakava, o pačioje šventės pabaigoje kažkas pabėrė šūsnį saldainių.

Žiema, drožk iš kiemo

Pasak Mažeikių rajono savivaldybės viešosios bibliotekos Viekšnių filialo bibliotekininkės Snieginos Chriščinavičienės, bibliotekoje Užgavėnių rytas prasidėjo neįprastai: kaukėti ir nešini kaukėmis rinkosi Viekšnių gimnazijos moksleiviai ir Maltiečių vaikų dienos centro vaikai. „Pirmiausia su „žydeliais“ išsiaiškinome, kokia šios dienos prasmė, kaip jie ruošėsi šiai šventei, kaip persirengėlių kaukės vadinamos žemaitiškai ir kt., – pasakojo S. Chriščinavičienė. – Kai klausimai išseko, vaišinomės arbatėle, saldumynais bei suteptiniais, po to visi išskubėjo pas viekšniškius jų pasveikinti.

Vakarop miestelio centre rinkosi Užgavėnių persirengėliai, skambėjo muzika, visi galėjo pasivaišinti blynais ir karšta arbata.

Ugnė MILAŠAUSKIENĖ

Valerija KVEDARAITĖ

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode