Sprogimas

Lietuvoje daugėja gaisrų gamtoje

gamtojeKarščiams neslūgstant, Lietuvoje daugėja gaisrų gamtoje, dažniau dega ražienos ir pievos.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas skelbia, kad pastarąją parą buvo užregistruotas 41 gaisras atvirose teritorijose – 11 ražienų gaisrų, 10 gaisrų pievose, 8 kartus degė pasėliai.

„Javai sausi, tepalai kombainuose, tokie gaisrai greitai įsiplieskia. Sausa, karšta, yra pavojus dėl gaisrų atvirose teritorijose“, – BNS sakė Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento atstovė Edita Zdanevičienė.

Sekmadienio vakarą Šilutės rajone, Saugų seniūnijoje, Aisėnų kaime, degė kombainas ir rugiai. Atvykę ugniagesiai kombainą rado gesinamą milteliniais gesintuvais.

Gaisro metu apdegė kombaino veleno diržai, išdegė du hektarai rugių bei pusė hektaro šieno.

Tą pačią dieną Kretingos rajone, Darbėnų seniūnijoje, Naujosios Įpilties kaime,  degė didelis plotas ražienų. Gaisro metu išdegė maždaug vienas hektaras ražienų. 

Ukmergės rajone, Taujėnų seniūnijoje, Juodvisinės kaime, degė šieno rulonų presas. Gaisro metu prikabinamas presas sudegė, traktorius išsaugotas.

Penktadienį ryte, Anykščių rajone, Kurklelių kaime, Dvaro gatvėje esančioje teritorijoje sudegė apie 200 vienetų į rietuvę sukrautų rulonų, o šeštadienį, antrojoje dienos pusėje, pavieniais židiniais išdegė 10 hektarų kviečių atvirojoje teritorijoje Pakruojo rajone, Telišionių kaime.

Prasidėjus javapjūtei, ugniagesiams gelbėtojams vis dažniau tenka gesinti degančius kombainus. Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento penkerių metų statistikos duomenimis, vidutiniškai kasmet šalyje dega po 26 kombainus.

Per praėjusį savaitgalį ugniagesiams teko vykti gesinti tris kombainus Kėdainių, Rokiškio ir Šilutės rajonuose.

Kombainai neretai užsiliepsnojo dėl įvairių gedimų, dėl ant mechanizmų susikaupusių dulkių, kurias reikia kuo dažniau nuvalyti ar nupūsti.

Valstybinės priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos pareigūnai ūkininkams primena,  kad žemės ūkio technika turi būti aprūpinta pirminėmis gaisro gesinimo priemonėmis.  

Širvintų priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos inspektoriai rajone lanko atviras teritorijas ir tikrina, ar laukuose dirbanti žemės ūkio technika turi visas būtinas gaisrui gesinti priemones ir ar jos yra tinkamos naudojimui.

Širvintų priešgaisrinė gelbėjimo tarnyba patikrinimų metu netgi pasitelkia dronus. Atvykę su žymėtais tarnybiniais automobiliais ir naudodami šiuolaikines technologijas, inspektoriai ekrane gali matyti tiesioginį vaizdą iš drono, o priskridę prie dirbančios žemės ūkio technikos, turi galimybę įvertinti atitiktį gaisrinės saugos reikalavimams, nestabdant jų darbo.

Ugniagesiai ūkininkams primena, kad kombainuose privalo būti ne mažiau kaip du ugnies gesintuvai, turintys keturis kilogramus gesinamosios medžiagos ir vienas nedegus audeklas.

Šalyje kasmet liepą-rugsėjį vyksta prevencinė akcija „Saugi javapjūtė“, per ją tikrinama, ar laukuose dirbanti žemės ūkio technika aprūpinta  pirminėmis gaisro gesinimo priemonėmis. Patikrinimų metu, nustačius priešgaisrinę saugą reglamentuojančių teisės aktų reikalavimų pažeidimus, gali būti skiriama bauda iki 600 eurų.

Valstybinė miškų urėdija skelbia, kad pirmadienį Lietuvos miškuose vyraus trečios ir ketvirtos, Kauno apskrityje kai kur laikysis penktos klasės miškų gaisringumas.

pagd.lrv.lt nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode