Parama dėkojame




Sprogimas

Kvailų klausimų nebūna? Mokslininkai pabandė paaiškinti, kodėl nėra gyvūnų su 3 kojomis

Mūsų planetoje knibžda gyvių, kurie turi 2, 4, 6, 8 ar net 750 kojų, tačiau nėra nė vieno padaro, kuris naudotųsi 3 kojomis. Kodėl? Mokslininkai nusprendė paieškoti atsakymų į šį iš pirmo žvilgsnio keistą klausimą.

Nors trikojų gyvūnų gamtoje nėra, įvairūs gyviai ilsisi užimdami „trikojo“ poziciją, kai svorį padeda išlaikyti ne tik kojos, bet ir uodega ar snapas. Pavyzdžiui, surikatos ar kengūros į žemę atsiremia uodega, o kai kurie paukščiai ant medžių šakų išsilaiko pasinaudodami ir snapu. Įdomu ir tai, kad netgi kai kurios žuvys turi tris smaigus, išsikišančius iš pelekų ir uodegos. Jos žuvys panaudoja norėdamos prisitvirtinti prie vandenyno dugno.

Be to, gamtoje taip pat galime pamatyti, kaip naudojami 3 kojų komplektai, padedantys šešiakojams gyviams judėti. Taip žygiuodami (kai dalis kojų liečia žemę, o dalis būna pakeltos į orą) kai kurie gyviai juda itin greitai ir išnaudojo visai nedaug energijos. Visgi kodėl evoliucijos metu jokiam sutvėrimui neužaugo trečioji koja?

Kalifornijos universiteto absolventė Tracy Thomson šia tema žurnale „BioEssays“ paskelbė mokslinį straipsnį, kuriame bando įminti šią evoliucinę mįslę.

„Norėdami geriau suprasti evoliuciją, turime žinoti, ką ji gali ir ko negali. Beveik visi gyvūnai yra dvipusiai“, – straipsnyje rašo ji.

Tai reiškia, kad didžioji dauguma gyvūnų rūšių turi dvi simetriškas puses. Žmonės turi po ranką ir koją iš abiejų pusių, žuvys turi simetriškus pelekus abiejose savo kūno pusėse, o, pavyzdžiui, vorai turi keturias kojas iš abiejų pusių.

Straipsnyje tyrėja aiškina, kad dvipusiškumas DNR įsitvirtino labai seniai, galbūt net prieš formuojantis pačioms galūnėms ar pelekams, o žmonėms vis dar nepavyko rasti trijų kojų fosilijų.

„Stipriausias trigalūninės evoliucijos suvaržymas yra filogenetinis – ankstyvas genetinis dvišalio simetriškumo nulėmimas dar prieš galūnių atsiradimą neleidžia išsivystyti trijų kojų gyviui“, – rašo ji.

Filogenezė – organizmų (jų sistematinių grupių – tipų, būrių, rūšių ir kt.) ar organų raida evoliucijos metu. Mokslas, tiriantis filogenezę, vadinamas filogenetika.

Visgi dėl atsitiktinės genetinės mutacijos kai kam išsivystė trys kojos. Pavyzdžiui, skelbta, kad 2008 m. Kinijoje gimė trikojis ančiukas.

Yra žinoma, kad trečiąją koją turėjo ir žmogus. Frankas Lentinis, iš Italijos kilęs cirko artistas turėjo tris kojas, tačiau tai nebuvo genetinė mutacija – trečia koja atsirado dėl parazitinio dvynio. Frankas Lentinis gyveno nuo 1889 iki 1966 metų.

Lrt.lt

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode