Parama dėkojame




SIM kortelės evoliucija – nuolatos mažėjo, didėjo saugumas, o dabar visai išnyks?

Pirmoji SIM (angl. Subscriber Identity Module) kortelė buvo sukurta dar 1991 metais Miunchene. Jų gamintojas pirmus 300 tokių kortelių pardavė Suomijos operatoriui „Radiolinja“. Šiandien ne vienas telefonų gamintojas galvoja, kaip sumažinti vietą, kurią įrenginyje užima SIM kortelė. Tačiau eSIM paslauga daug aktualesnė išmaniųjų laikrodžių naudotojams, kurie, pavyzdžiui, vykdami į koncertą, gali telefoną palikti namie, tačiau neprarasti ryšio.

Nors daugelis 2019 metais pasirodžiusių telefonų flagmanų nepalaiko įterptinės SIM (eSIM) funkcijos, ekspertai teigia, kad tik laiko klausimas, kada ši paslauga išpopuliarės, o vartotojams į telefoną nereikės dėti SIM kortelės. Virtuali eSIM gali dar labiau išpopuliarinti išmaniuosius laikrodžius, kurie daugeliu atvejų taps telefoną pakeičiančiu įrenginiu.

Prognozuojama, kad telefonų gamintojai daugiau dėmesio eSIM skirs jau ateinančiais metais, tačiau jau šiandien „Bitė“ pristatė eSIM paslaugą „Samsung“ išmaniųjų laikrodžių naudotojams.

Naujieji „iPhone 11“ serijos telefonai jau gali pasigirti tokios virtualios kortelės funkcija. Tiesa, telefone turės būti ir įprasta SIM kortelė, o elektroninė jos versija leis naudoti antrą telefono numerį.

Pagrindinis kelių SIM kortelių privalumas yra tas, kad vartotojas gali skirtingus telefono numerius naudoti skirtingiems tikslams, rinktis skirtingus planus, eSIM gali būti aktuali keliaujant, nes duomenų kaina gali būti mažesnė.

Su išmaniuoju laikrodžiu visada pasiekiamas

„Telefono atveju eSIM kortelės nauda yra mažesnė. Taip galima sumažinti fizinei SIM kortelei reikalingą vietą, tačiau laikrodžių atveju tokia paslauga išsprendžia daugybę problemų“, – sakė „Bitės“ vadovas Pranas Kuisys.

Pasak jo, inovacijos geros tada, kai vartotojams jos gali sukurti pridėtinės vertės. Šios technologijos potencialas didelis, bet plėtra išlieka lėta, nes nėra galutinio srandarto. Pasaulinė rinka augs nuo 253,8 milijono iki 978 milijonų dolerių 2023 metais.

„Mano nuomone, potencialas dar didesnis. Tiesa, standartai keičiami tris ar keturis kartus per metus, todėl gamintojams sunku prisitaikyti. Teigiama, kad standartas atsiras per ateinančius 2 metus. Optimistinė prognozė, kad trečdalis įrenginių 2024 metais palaikys eSIM. Realu tikėtis, kad tą padarys ketvirtadalis“, – aiškino P. Kuisys.

Anot jo, paslauga pasiūlyta išmaniųjų laikrodžių vartotojams, nes ji išsprendžia daugybę problemų, laikrodžių pardavimai nuolatos auga: „Startuojame su laikrodžiais, nes tai auganti rinka, be to, virtuali kortelė išmaniuosius laikrodžius labai patobulina. Lietuvoje atlikto tyrimo duomenimis, 97 procentai lietuvių apie juos yra girdėję, trečdalis planuoja įsigyti per ateinančius metus. Dažniausiai laikrodžius naudoja sekti savo aktyvumui ir sekti įvairių programėlių žinutėms. Tik trečdalis kol kas naudoja skambučiams ir SMS valdyti, todėl eSIM yra reikalinga, eSIM padidins laikrodžių pardavimą kartais.“

Vadovo teigimu, labiausiai laikrodžių naudotojus erzina, kad, nutolus nuo telefono, negali skaityti SMS ir atsakyti į skambučius. eSIM tokią problemą išsprendžia, visos funkcijos perkeliamos į laikrodį, nereikia nešiotis telefono.

„Startuojam su „Samsung“ išmaniaisiais laikrodžiais, tačiau tikiu, kad suvienodinus standartus, atsiras daugiau įrenginių. Be to, tai brangu, atskiriems gamintojams reiktų atskirų brangių platformų, kad palaikytų tokią funkciją. Išmanusis laikrodis veiks tuo pačiu numeriu kaip ir telefonas, nereikės antro telefono numerio. Kol kas nežinome, kiek duomenų sunaudos lietuviai, todėl siūlome neriboto duomenų kiekio planą. Už jį teks sumokėti 5 EUR per mėnesį“, – pridūrė jis.

Klientai prie sutarties gaus QR kodą, kurį turės nuskenuoti. Prisijungimas užtrunka iki vienos minutės.

Didžiausias laikrodžio su eSIM privalumas, kad galima naudotis telefono funkcijomis su savimi nesinešiojant telefono. Be to, puikiai bus galima išnaudoti įvairias programėles, nes duomenų kiekis nebus ribojamas. Iš laikrodžio naudojant eSIM paslaugas galima tiesiogiai klausytis muzikos, pavyzdžiui, „Spotify“.

Užsienyje toks laikrodis veiks jau naudodamas kitą telefono numerį.

Kas yra eSIM?

Pats terminas reiškia įterptinę SIM kortelę (angl. Embedded SIM card). Vartotojui į telefoną nereikia dėti tikros SIM kortelės.

eSIM funkciją turi palaikyti operatoriai. Svarbu paminėti, kad kol kas visi telefonai naudoja įprastas SIM korteles, tačiau „iPhone XR“, „XS“, „XS Max“, „iPhone 11“ serijos telefonai gali naudoti papildomą eSIM. Tą patį galima pasakyti ir apie „Pixel“ telefonus.

eSIM taip pat galima naudoti „iPad Pro“, „Apple“ trečios, ketvirtos ir penktos kartos laikrodžiuose, taip pat – „Samsung Galaxy“ laikrodžiuose.

eSIM iš esmės yra mažas lustas telefone, kuris veikia panašiai kaip NFC lustai, įgalinantys atsiskaitymus, pavyzdžiui, „Apple Pay“ ar „Google Pay“.

Pakeisti eSIM operatorių yra gana paprasta, dažniausiai užtenka jam paskambinti, galima pasirinkti ir tinkamiausius planus.

Kaip atrodytų eSIM pakuotė?

Įsigiję eSIM pakuotę Europos Sąjungos (ES) šalyse gausite įprastos SIM kortelės labai primenančią pakuotę. Tiesa, viduje nebus SIM kortelės. Atidarę pakuotę rasite instrukcijas ir QR kodą. Jį nuskenavę gausite naują telefono numerį ir galėsite naudotis operatoriaus siūlomomis paslaugomis.

Pirkdamas eSIM palaikantį laikrodį Lietuvoje vartotojas prie pirkimo sutarties gaus ir lapą, kuriame bus atspausdintas unikalus QR kodas. Nuskenuotas kodas veiks tada, jei telefono ar laikrodžio operatorius palaikys šią paslaugą. „Bitė“ eSIM paslaugą išmaniesiems laikrodžiams pasiūlė pirmoji Lietuvoje.

Lrt.lt

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode