Sprogimas

Kvapo reikalas: vienus svaiginanti parfumerija kitiems sukelia tikrą galvos skausmą

Šį kartą saugumo patikra oro uoste užtruko neilgai. Atsikvepiate, pagalvojate, ar susidėjote visus daiktus, ir patraukiate laukimo salės link. Tiesa, kai kurių žmonių dar laukia pats sunkiausias išbandymas – jie turės įveikti „Duty Free“ parduotuvę, kuri dažniausiai būna „paskendusi“ įvairios parfumerijos kvapuose.

Tokių kvapų netoleravimas kai kuriems žmonėms gali sukelti migreną, sutrikdyti kvėpavimo sistemos veiklą. Ar viešos vietos turėtų būti apsaugotos ir nuo šių svaiginančių aromatų, klausia „The Guardian“.

Pasaulinė kvepalų epidemija

Naujausias mokslinis tyrimas parodė, kad 1 iš 3 suaugusių žmonių turi sveikatos problemų, kurias sukelia kvepalų, kosmetikos, skalbimo priemonių skleidžiami kvapai. Tyrimo autoriai teigia, kad tokių kvapų netoleruojantys žmonės dažniau serga migrena, jiems peršti gerklę, pradeda ašaroti akys. Be to, dažnai sutrinka ir kvėpavimo sistemos veikla.

Tyrimui vadovavusi Melburno universiteto profesorė Anne Steinemann teigė, kad apklausė JK, JAV, Australijoje ir Švedijoje gyvenančius žmones. Pasak jos, toks padidėjęs jautrumas gali būti laikomas pasauline epidemija, kurios tikrasis mastas kol kas nežinomas. Mokslininkė mano, kad kvepalų ir kosmetikos gamintojai turėtų ant pakuočių nurodyti, kokia yra gaminio sudėtis.

Kad tai yra problema, pripažino ir didžiausių oro uostų vadovai. Pavyzdžiui, Helsinkio, Vankuverio ir Kopenhagos oro uostuose jau įrengti specialūs praėjimai, kuriai gali naudotis parfumerijos kvapų netoleruojantys žmonės.

Įdomu tai, kad atsiranda vis daugiau ligoninių, kurių vadovai darbuotojams draudžia kvėpintis, kad stiprus kvapas nesukeltų didesnių sveikatos problemų pacientams. 2013 metais žurnalistai netgi aprašė vieną Sietlo bažnyčią, kurioje buvo įrengta arskira zona, kuri buvo skirta žmonėms „be kvepalų“.

Sunkiausia – skraidyti

Vieną dieną visos viešosios erdvės gali būti tokios. Tai yra bloga žinia kvepalų gamintojams, bet gera tokiems žmonėms kaip Lesley Heidinger, 46 metų skambučių centro darbuotojai iš Edmontono Kanadoje.

Jai diagnozuotas daugialypis cheminis jautrumas įvairiausioms cheminėms medžiagoms, iš kurių daugelis dažniausiai aptinkamos muiluose, plovikliuose, dezinfekuojančiuose geliuose ir kvepaluose. Ji gali toleruoti natūralius kvapus, pavyzdžiui, eterinių aliejų, tačiau sintetiniai kvapai ją vargina. Dar daugiau, jie sukelia migreną, kuri gali trukti kelias dienas.

Moteris taip pat netoleruoja skalbimo miltelių kvapo. Laimei, jos kolegos darbe žino, kad ji serga, todėl tie, kurių darbo vieta šalio jos, kvepalus pamiršta ir palieka namie. Tiesa, incidentų nutinka, kai moteris keliauja lėktuvu – ji turi persėsti, kai negali pakęsti šalia atsisėdusio keleivio kvepalų kvapo. Kartais žmonės būna supratingi, tačiau kartais jie tiesiog pradeda šaipytis.

Medicinos našlaičiai

Nors šią ligą moteriai diagnozavo patytę gydytojai, mokslo pasaulyje vis dar diskutuojama, ar tai psichologinis ar fiziologinis sutrikimas. Pabrėžiama, kad daugeliui bendrosios praktikos gydytojų trūksta žinių apie alerginius susirgimus, todėl kartais jie tiesiog situaciją vertina paviršutiniškai.

„Šie žmonės yra tradicinės medicinos našlaičiai“, – sako gydytojas Apelles Econsas, kuris yra alergijų specialistas. Pasak jo, nuo šio negalavimo kenčiantys žmonės tiesiog netoleruoja kai kurių cheminių medžiagų, o alergijos gali ir nekilti, todėl alergijos testų rezultatai bus neigiami.

„Tai sutrikimas, kuria neskiriama pakankamai dėmesio“, – sutinka profesorius Howardas Hu, Vašingtono universiteto visuomenės sveikatos mokyklos aplinkos sveikatos ekspertas. Profesoriaus teigimu, yra pakankamai įrodymų, kad žmogaus kūne vyksta kažkas neurologinio, o tam tikras kvapas sukelia smegenų įvykių kaskadą, pasireiškiančią įvairiais simptomais. Jis priduria, kad įrankiai, kuriuos naudojame tirdami šiuos sutrikimus, vis dar yra gana primityvūs.

Lrt.lt

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode