Parama dėkojame




Sprogimas

Keturkojų priežiūra vasarą: ar tikrai šunų nosims reikia tepalo nuo saulės

Internete plinta tepalas šuniukų nosytėms, kuris neva padeda apsaugoti jas nuo karščio ar galimų nudegimų nuo saulės. Gero savo augintiniams norintys šeimininkai skuba patuštinti piniginę, bet veterinarijos gydytoja Laura Pauliukonienė siūlo neskubėti.

Portalui LRT.lt Žvėryno veterinarinės gydyklos veterinarė L. Pauliukonienė papasakojo, kokiais atvejais naudojami nosies tepalai, ką daryti įgėlus bitei, ir pasakė, kokie purškalai nuo vabzdžių yra saugūs keturkojams.

– Pastaruoju metu plinta ir tepalas šuniukų nosims, neva padedantis apsaugoti ją nuo karščio. Ar tikrai esame prasti šeimininkai, jei svilinant saulei niekuo nepatepame savo keturkojo snukučio?

– Sveikam šuniui nosies tepti nerekomenduočiau, juolab, kad retas šeimininkas pasidomi internete įsigytos priemonės sudėtimi, o ir ne kiekvienas, ja pasidomėjęs, supranta, ar tikrai ši yra saugi jo augintiniui.

Paprastai tepalas nosims paskiria veterinarijos gydytojas, o jų prireikia tik tam tikrais atvejais. Pavyzdžiui, yra veislių, kurių šunys negali patys apsilaižyti nosies. Dažniausiai tai pagyvenę bukasnukių veislių atstovai – mopsai, pekinai, buldogai ar pan. Su amžiumi jų nosis išsausėja, pasidengia suragėjusiu odos sluoksniu. Tačiau ir tada tinkamą priemonę parenka veterinaras, o ne pats šeimininkas.

Taip pat skaitykite: Karščiai vargina ir keturkojus: pildami vandenį ant savo augintinio, jam tik pakenksite

– O ar vasarą reikia kokiomis priemonėmis tepti šunų pėdutes?

– Yra specialus pėdučių vaškas, dažniausiai naudojamas žiemą. Jis apsaugo gyvūno pėdas nuo šalčio, ledo ar druskų poveikio. Vasarą jis nebūtinas, nebent svilina saulė, o jūs su augintiniu ketinate leisti laiką gamtoje, kur šuo lakios įkaitusiu žemės paviršiumi, išdžiūvusia aštria žole ar pan. Tokie vaškai paprastai yra saugūs ir šuniui palaižius pėdutes nieko blogo nenutiks.

Tačiau norėdami įsigyti saugią priemonę, verčiau ją pirkite patikimose prekybos vietose.

Vis dėlto, jei lauke taip karšta, kad net norisi naudoti pėdų vašką, pagalvokite, ar iš vis verta gyvūnui daug laiko praleisti lauke. Intensyvioje kaitroje atsiranda rizika perkaisti, dėl aktyvios saulės jiems gali pradėti ašaroti akys ir pan.

Saulė itin pavojinga bukasnukiams – jiems ir taip tenka įdėti nemažai fizinių jėgų, kad organizmas pašalintų šilumos perteklių. Todėl per karščius verčiau šunis vedžiokite trumpai ir tik vėlai vakare ir anksti ryte.

– Vasarą gyvūnams pavojingi gali būti ne tik karščiai. Vykdami į gamtą kai kurie šeimininkai naudoja purškalus nuo uodų ar kitokių vabzdžių, jais purškia ir savo augintinį. Ar tai saugu?

– Purškalai, skirti žmonėms ir jų odai, nebūtinai tinka gyvūnams. Nepamirškite, kad gyvūnai save laižo, taigi preparato gali patekti į burną. Dėl to gali sutrikti virškinimas ar pan. Jei jau norite apsaugoti gyvūną nuo vabzdžių, naudokite skirtus būtent jiems.

Dauguma šeimininkų pasirūpina priemonėmis gyvūnams nuo ropojančių (pvz., blusų ir erkių) vabzdžių, dalis jų apsaugo ir nuo skraidančių (pvz., uodų, mašalų ir pan.). Žinoma, panašios priemonės bitės veikiausiai neatbaidys – ši gelia dažniausiai todėl, kad gyvūnas ją užmina ar bando sukramtyti.

– Ar tiesa, kad bitės įgėlimas gali sukelti pavojų augintinio sveikatai?

– Pasitaiko įvairių situacijų – šunys, katės ir kiti augintiniai gali būti alergiški. Tokiu atveju per kelias valandas po įgėlimo jie gali pasijausti blogai, pradėti vemti ar pan. Jei bitė ar vapsva įgelia į snukutį, prasidėjus smarkiam tinimui, gyvūnas gali pradėti dusti, iškyla grėsmė jo gyvybei.

Tai itin pavojinga būklė plokščią nosį turinčioms bukasnukių veislėms (prancūzų buldogams, mopsams, pekinams ir pan.). Įgėlimas į snukutį jiems tikrai gali būti mirtinas. Tokiu atveju reikėtų skubėti į veterinarijos kliniką, kur augintiniui bus suleisti priešalerginiai vaistai.

– Ar galime gyvūnui duoti vaistų nuo alergijos iš savo vaistinėlės?

– Jei gyvūnas vemia, sugirdyti jam vaistų nelabai ir pavyks. Tačiau dažnas net ir neturime augintiniui tinkamų medikamentų. Todėl patys gyvūnams vaistų geriau neduokite ir kreipkitės į veterinarus. Jei jau esate kur nors toli nuo miesto, gamtoje, tuomet paskambinkite į veterinarijos kliniką ir pasitarkite su veterinaru.

Šis, sužinojęs kas nutiko, pasidomėjęs šuns amžiumi, svoriu ir kitomis aplinkybėmis pasakys, ką reikėtų daryti, jis nuspręs, ar jūsų turimi vaistai gali padėti ir kokią dozę parinkti. Patys bandydami pagydyti savo keturkojį, rizikuojate padaryti dar daugiau žalos.

– Ar kitų vabzdžių įgėlimai gali sukelti gyvūnui alerginę reakciją?

– Iš tiesų, šeimininkai ne visada pamato, koks vabzdys įgėlė augintiniui ir dėl ko prasidėjo alerginė reakcija. Yra gyvūnų, kurie net ir uodams alergiški. Nuo uodo įgėlimo kai kuriems keturkojams labai išrausta ir patinsta papilvė ar pan. Iš tiesų, nėra didelio skirtumo, kas įgėlė, jei gyvūną ištiko alerginė reakcija, reikia greitai reaguoti.

Lrt.lt

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode