Parama dėkojame




Sprogimas

Seimo pirmininkė susitiks su Baltarusijoje nuteisto Nobelio premijos laureato žmona

susitiksSeimo pirmininkė Viktoria Čmilytė-Nielsen penktadienį Vilniuje susitiks su Baltarusijoje nuteisto Nobelio taikos premijos laureato Alesio Bialiackio žmona Natalia Pinčuk.

Seimo pirmininkės sekretoriato vadovas Lukas Kornelijus Vaičiakas BNS sakė, kad susitikimas vyksta N. Pinčuk iniciatyva, ji nori atkreipti dėmesį į politinių kalinių padėtį Baltarusijoje.

Kovo pradžioje Minsko teismas Nobelio taikos premijos laureatui A. Bialiackiui skyrė dešimties metų įkalinimo bausmę.

Baltarusijos pagrindinės teisių gynimo grupės „Viasna“ duomenimis, jos įkūrėjas 60-metis A. Bialiackis nuteistas už kontrabandą ir „veiklą, kuria šiurkščiai pažeidžiama viešoji tvarka“.

A. Bialiackis kaltintas kontrabanda gabenęs į Baltarusiją grynuosius pinigus, kuriais esą finansuota opozicinė veikla.

Byloje taip pat figūruojantiems A. Bialiackio bendražygiams Valiancinui Stefanovičiui bei Uladziui Labkovičiui skirta atitinkamai devyneri ir septyneri metai kalėjimo.

Nė vienas jų nepripažino kaltės.

Šį nuosprendį pasmerkė Vakarų valstybių vyriausybės. Jų teigimu, ši byla aiškiai politiškai motyvuota.

A. Bialiackis įkalintas po 2020 metais vykusių masinių demonstracijų prieš režimą, kilusių autoritariniam prezidentui Aliaksandrui Lukašenkai vėl pasiskelbus prezidento rinkimų laimėtoju. Tarptautinė bendruomenė šiuos rinkimus laiko suklastotais.

Padedamas Rusijos vadovo Vladimiro Putino, A. Lukašenka susidorojo su opozicijos judėjimu, įkalindamas savo kritikus arba priversdamas juos pasitraukti į tremtį.

A. Bialiackis, V. Stefanovičius ir U. Labkovičius sulaikyti nuo 2021-ųjų liepos.

A. Bialiackis buvo vienas iš trijų praėjusių metų Nobelio taikos premijos laureatų kartu su Rusijos ir Ukrainos žmogaus teisių grupėmis.

Teisių gynimo grupės „Viasna“ duomenimis, šiuo metu Baltarusijoje yra 1454 politiniai kaliniai.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode