Sprogimas

A. Širinskienei susirūpinus barikadų apsauga, Seimas primena, kad jos ten nuo 2007-ųjų

apsaugaSeimo kanceliarija atmeta parlamentarės Agnės Širinskienės priekaištus dėl po atviru dangumi paliktų dalies Sausio 13-osios barikadų.

Politikei teigiant, kad memorialu tinkamai nesirūpinama, kanceliarija tikina, jog viskas, kas numatyta pagal memorialo projektą, yra saugoma, kitoms dalims apsauga netaikoma.

Be to, Seimo narės nuogąstavimus sukėlę buvę barikadų blokai toje pačioje vietoje stovi nuo 2007-ųjų.

A. Širinskienė ketvirtadienį pranešė kreipusis į Seimo valdybą prašydama pasirūpinti adekvačia Sausio 13-osios memorialo prie Seimo apsauga, nes, jos teigimu, atskiri barikados fragmentai vykstant remonto darbams jau kurį laiką yra palikti neapsaugoti.

„Dalis saugotinų memorialą sudarančių blokų yra sukrauti nuo kritulių neapsaugotoje vietoje, ne stoginėje, o šalia Seimo sienų, – pranešime teigė parlamentarė. – Kaip šiandien matyti, blokai yra permirkę, pakeitę savo spalvą, o ant jų Sausio 13-osios Seimo gynėjų palikti užrašai trupa. Toks blokų nesaugojimas sukelia pavojų, kad žiemos metu, kai atodrėkį keičia šąlantys orai ir formuojasi ledas, dar labiau paspartės blokų irimas ir bus pažeisti ne tik užrašai, bet ir pačios betoninės konstrukcijos.“

Seimo kanceliarija savo ruožtu pateikė nuotraukas, kuriose matyti, jog blokai toje pačioje vietoje guli dar 2007-aisiais.

„Memorialą prieš porą dešimtmečių sukūrė „Vilniaus architektūros studija“, laimėjusi Kultūros vertybių apsaugos departamento ir Architektų sąjungos surengtą konkursą. Architektai išsaugojo autentišką 1991 metų parlamento gynybinių sienų fragmentą ir smulkiosios architektūros elementus. Jie yra apsaugoti. Kitiems išardytų barikadų fragmentams apsaugos reikalavimai nėra taikomi“, – rašoma BNS pateiktame atsakyme.

Seimo ryšių su visuomene skyriaus duomenimis, Sausio 13-osios memorialas baigtas remontuoti ir lankytojams bus atvertas sausio 12 dieną. Memorialo remontas pradėtas 2021 metų rugsėjį.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode