Parama dėkojame




Sprogimas

Vyriausybė patvirtino dujų ir elektros kainų kompensacijas gyventojams nuo sausio

sausioVyriausybė trečiadienį posėdyje patvirtino maksimalią elektros kainos kompensaciją 2023 metų pirmajam pusmečiui – gyventojams bus kompensuojama iki 28,5 cento už kilovatvalandę (kWh) elektros kainos.

Minimali riba, žemiau kurios kompensacija nebus taikoma, bus 28 centai (su PVM), pranešė Energetikos ministerija. 

Tuo metu gamtinių dujų kompensacija buitiniams vartotojams turėtų būti 99 centai už kubinį metrą. Dabar valstybė moka 54 centų kompensaciją už dujas ir iki 9 centų – už elektrą.  

„Ignitis“ visuomeninė vidutinė elektros kaina nuo sausio su kompensacija sieks 28 centus už kWh (su PVM) – 17 proc. daugiau nei šiuo metu. Be kompensacijos šis tarifas sietų 56,5 cento.

Vartotojams, pasirinkusiems nepriklausomus tiekėjus, bus taip pat kompensuojama 28,5 cento galutinės kainos, bet ne žemiau kaip 28 centai.

Tuo metu „Igničio“ gamtinių dujų kaina maistui gaminti jas naudojantiems (pirmos grupės) vartotojams nuo sausio su valstybės kompensacija siektų 1,40 euro (su PVM, be kompensacijos – 2,39 euro už kubą) – 37,3 proc. daugiau nei dabar, namų šildymui (iki 20 tūkst. kubų per metus) dujas naudojantiems vartotojams (antros grupės) – 0,92 euro (1,91 euro) – 19,5 proc. daugiau, o dar daugiau jų deginantiems (trečios grupės) – 0,88 euro (1,87 euro) – 17,3 proc. daugiau.

Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) galutinius visuomeninio elektros tiekimo ir gamtinių dujų tarifus buitiniams vartotojams, įvertinusi visas valstybės skiriamas subsidijas, patvirtins gruodį, o jie įsigalios nuo sausio 1 dienos. 

VERT skaičiavimais, valstybės gyventojams mokamoms kompensacijoms už dujas ir elektrą pirmąjį kitų metų pusmetį reikėtų apie 369 mln. eurų (su PVM). 

Tuo metu Energetikos ministerija skelbia, kad kompensacijoms pirmąjį pusmetį, priklausomai nuo suvartojimo, gali reikėti apie 530 mln. eurų. Elektros kainos kompensacijoms pirmąjį pusmetį skiriama virš 330 mln. eurų, dujų – beveik 198 mln. eurų.

2023 metų biudžete visiems metams gyventojams už dujas ir elektrą skirta 812 mln. eurų kompensacijų. Tačiau finansų ministrė Gintarė Skaistė yra sakiusi, kad realiai jų reikės mažiau – apie 714 mln. eurų. 

Prezidentui pasirašius antradienį Seime priimtus Elektros energetikos įstatymo pakeitimus, Vyriausybei bus pateiktas projektas dėl 146 mln. eurų kompensuoti elektros vartotojų šių metų skolai tiekėjams. Ši suma bus skirta iš šių metų valstybės biudžeto. 

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode