Sprogimas

Valdantiesiems neatėjus balsuoti nepasitikėjimo M. Majausku procedūra žlugo

proceduraValdantiesiems neatėjus balsuoti dėl nepasitikėjimo Seimo Biudžeto ir finansų komiteto (BFK) pirmininku Mykolu Majausku, ši procedūra žlugo.

Į opozicijos inicijuotą slaptą balsavimą atvyko per pusšimtis parlamentarų. Už M. Majausko atleidimą balsavo devyni Seimo nariai, prieš buvo 44, penki susilaikė, vienas biuletenis buvo sugadintas.

Norint atleisti pareigūną dėl nepasitikėjimo, už tai turi balsuoti ne mažiau kaip 71 Seimo narys.

Į slaptą balsavimą neatvyko nė vienas konservatorių, liberalų ir Laisvės frakcijos atstovas.

Nors nepasitikėjimo procedūrą inicijavo per 30 opozicijos parlamentarų, jų atstovė Agnė Širinskienė neslėpė, kad tikrasis jos iniciatyvos tikslas yra ne atstatydinti BFK vadovą, o per slaptą balsavimą atskleisti, kiek parlamentarų palaiko M. Majauską.

Pagal Seimo statutą, nepavykus dėl nepasitikėjimo atleisti Seimo pareigūno, tą pačią Seimo sesija tokia iniciatyva nebegali būti teikiama.

Valdantieji konservatoriai deklaravo, kad sieks M. Majauską atleisti iš BFK pirmininko pareigų, nes šis nepakluso partinei drausmei ir teikė su Vyriausybe nesuderintas iniciatyvas, susijusias su kitų metų biudžetu.

M. Majauskas praėjusią savaitę buvo pašalintas iš Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų, nes palaikė su Vyriausybe nederintą siūlymą visiems 2023-iesiems pratęsti pridėtinės vertės mokesčio lengvatą maitinimo sektoriui. Partijos prezidiumas taip pat yra pasiūlęs frakcijai deleguoti kitą BFK vadovą.

„Silpnumo akimirka“

Prieš balsavimą diskusijoje Seime dalyvavęs liberalas Eugenijus Gentvilas ragino M. Majauską patį atsistatydinti iš pareigų, matant beatodairišką opozicijos palaikymą.

„Nežinau, Mykolai, ar smagu dalyvauti šitame spektaklyje. (...) Aš netapčiau įkaitu šitame žaidime“, – kalbėjo parlamentaras.

Jis taip pat ragino opoziciją jausti „tą savo asmenybinį susidvejinimą“.

„Pasirašėte po nepasitikėjimu M. Majausku, bet savo klausimais giriate M. Majauską“, – pastebėjo jis.

Tuo metu Darbo frakcijos narys Vytautas Gapšys teigė, kad balsavimas dėl BFK pirmininko yra „normalus vakarietiškas būdas įvertinti, ar Seime yra pasitikėjimas“.

Pasak jo, nedalyvaudami balsavime valdantieji „slepiasi, pareiškia, kad tupės krūmuose ir žiūrės, kaip procesą organizuoja opozicija“.

„Valdančioji koalicija nebesugeba iš pakampių sukrapštyti savo narių ir susitelkti vienam balsavimui. Tai rodo, kad šitoje vietoje valdančioji koalicija ištežo“, – konstatavo politikas.

„Tai – silpnumo akimirka“, – pridūrė jis.

„Lazda trinktelėjo antru galu“

Savo ruožtu A. Širinskienė kritikavo valdančiuosius nedrįstant viešai išsakyti kritikos M. Majauskui.

„Turėjo galimybę viešai išsakyti priekaištus, o jų nebuvo“, – sakė ji.

Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ atstovas Algirdas Butkevičius teigė, kad konservatoriai su BFK pirmininku elgiasi grubiai. Jis taip pat pabrėžė, kad konservatyvioms partijoms visame pasaulyje būdinga „paklusnumo psichologija“.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos narė Ligita Girskienė teigė, kad dar prieš pusmetį patys valdantieji kritikavo „valstiečius“ ir jų vadovą Ramūną Karbauskį „dėl pasiūlymų kai kuriems frakcijos nariams pagalvoti, ar verta būti frakcijoje ir nuolat konfliktuoti su kolegomis dėl tam tikrų vertybinių dalykų“.

„Šiandien ta lazda trinktelėjo antru galu patiems garsiai kritikavusiems LVŽS“, – sakė parlamentarė.

Politikė svarstė, kad galbūt taip siekiama pašalinti neparankų kandidatą būsimuose Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų pirmininko rinkimuose.

Vis dėlto E. Gentvilas pabrėžė, kad susigalvoti galima įvairiausių prielaidų.

„Nereikia lia lia. Kitose partijose yra buvę visko“, – sakė jis.

Autoriai: Jūratė Skėrytė, Augustas Stankevičius

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode