Sprogimas

JT komitetui neleidus nukelti sovietinių skulptūrų, Vilnius rengiasi vis viena tai daryti

sovietiniuJungtinių Tautų Žmogaus teisių komitetui palikus laikinąją apsaugą sostinės Antakalnio kapinėse esančioms sovietinėms karių skulptūroms ir taip kol kas neleidus sostinės valdžiai jų nukelti, ši vis viena rengiasi imtis darbų dar šią savaitę.

„Netrukus pradėsime Antakalnio kapinių sovietinių stelų nukėlimo darbus. Vakar gavome Jungtinių Tautų Žmogaus Teisių Komiteto poziciją – labai gaila, kad jie liko suklaidinti visiškai neteisingų prorusiškų veikėjų argumentų ir toliau siūlo saugoti šiuos sovietinius statinius, kol 2–5 metus truks tyrimas, – feisbuke rašė Vilniaus meras Remigijus Šimašius. – Mes tiek laiko neturime, karas – tiek Ukrainos mūšio lauke, tiek informacinėje erdvėje – vyksta dabar, todėl nelauksime“.

Pasak jo, kadangi komiteto pozicija adresuota Vyriausybei, antradienį savivaldybė rengiasi formaliai informuoti ją apie šiuos planus.

„Tikiu, kad ryt vyksiančiame posėdyje Vyriausybė nepaspaus stabdžių“, – teigė R. Šimašius.

Jo teigimu, jeigu skulptūrų demontavimo paslaugų tiekėjas bus pasiruošęs, darbai bus pradedami nuo ketvirtadienio ir truks apie tris savaites.

Vilniaus vicemeras Valdas Benkunskas BNS anksčiau antradienį taip pat sakė, jog komitetas neįsiklausė į Lietuvos poziciją ir svarstė, kad skulptūras būtų galima nukelti ir nepaisant komiteto pozicijos.

„Sunkiai suvokiamas toks sprendimas, matyt, išvados dvi: arba komitetas absoliučiai nesigilino į kontekstą ir argumentus, kuriuos Lietuvos valstybė pateikė, arba yra tiesiog nesuvokimas bendros situacijos, skirtumų tarp pačios konvencijos nuostatų ir tai, kas Lietuvos atveju taikoma“, – BNS sakė V. Benkunskas.

„Mano asmeninė pozicija labai aiški: šios stelos turi būti nedelsiant nuimtos ir čia yra valstybės ir miesto garbės reikalas. Deja, nepavyko susišnekėti su komitetu, bet šioje vietoje, matyt, jų pozicija tampa antraeiliu dalyku“, – sakė vicemeras.

Pasak R. Šimašiaus, komitetas neleidžia „lįsti į kapines ir naikinti antkapių bei naikinti paminklų“, ko savivaldybė ir nesirengia daryti.

„Mes tiesiog saugiai nukelsime ir padėsime saugoti sovietines propagandines stelas. O kapai ir antkapiai niekada nebuvo planuojami liesti, jie ir nebus liečiami“, – rašė meras.

Teisingumo ministrė Ewelina Dobrowolska komentuodama JT Žmogaus teisių komiteto sprendimą sako, kad dalis laikinųjų apsaugos priemonių neatitinka realybės, nes kalbama apie draudimą perlaidoti, nors savivaldybė to nė neplanavo.

„Gautas JT Žmogaus teisių komiteto sprendimas, kuris palieka galioti laikinąsias apsaugos priemones dėl stelų Antakalnio kapinėse. Yra išnaudotos visos teisinės, diplomatinės  galimybės, kad būtų leista komitetui suprasti argumentus ir faktines aplinkybes. (...) Dalis laikinųjų apsaugos priemonių neatitinka realybės, nes sakoma apie neperlaidojimą kapų, ko ir neplanavo savivaldybė niekada daryti“, – BNS antradienį sakė teisingumo ministrė.

Ji teigė, kad JT komiteto pritaikytos laikinosios apsaugos priemonės galios iki peticijos išnagrinėjimo ir tai gali trukti nuo dvejų iki penkerių metų, tačiau pastebėjo, kad savivaldybė turės įvertinti ir tai, kiek saugu steloms likti vietoje dėl vandalizmo apraiškų.

„Dabar laikinosios apsaugos priemonės galioja iki peticijos išnagrinėjimo, peticijos išnagrinėjimas vidutiniškai trunka nuo dvejų iki penkerių metų, atitinkamai savivaldybei reikia vertinti, tiek laikinųjų apsaugos priemonių įgyvendinimą, ir, be abejo, kur mes matom vandalizmo apraiškas, kiek toms steloms saugu likti“, – pabrėžė E. Dobrowolska.

Jungtinių Tautų komitetas laikinąsias apsaugos priemones Antakalnio kapinių paminklams nusprendė pritaikyti spalio pradžioje, gavęs „etniniais rusais“ prisistačiusių pareiškėjų kreipimąsi: jį pasirašė su Baltarusijos valdžia susitikti šių metų pradžioje važiavęs Kazimieras Juraitis, taip pat Dmitrijus Glazkovas, Tatjana Brandt ir Anastasija Brandt. 

Lietuva nesutiko su prašymu ir teigė, jog pareiškėjai komitetą suklaidino dėl faktinių aplinkybių, nes nėra ketinama išniekinti karių kapų ar griauti memorialo.

Nukelti šešias Antrojo pasaulinio karo sovietų karius vaizduojančias figūrines pilko granito stelas sostinės savivaldybės politikai vienbalsiai nusprendė dar birželio pradžioje, prieš tai paveldosaugininkams išbraukus skulptūras iš nekilnojamųjų kultūros vertybių registro.

Anksčiau planuota nukėlimo darbus užbaigti iki lapkričio 1-osios, savivaldybės konkursą laimėjusi „Vilniaus BDT“ pasiūlė juos atlikti už 48 tūkst. eurų.

Autoriai: Ignas Jačauskas, Milena Andrukaitytė, Austėja Masiokaitė-Liubinienė

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode