Sprogimas

Seimas laikinai uždraudė rusiškas ir baltarusiškas televizijos, radijo programas

programasNebelikus nepaprastosios padėties režimo visoje šalies teritorijoje, Seimas ketvirtadienį laikinai uždraudė rusiškas ir baltarusiškas televizijos, radijo programas Lietuvoje.

Už tą numatančią įstatymo pataisą balsavo 113, prieš – nebalsavo niekas, tuo metu susilaikė keturi parlamentarai.

Visuomenės informavimo įstatymo pataisa laikinai uždraudžia Rusijos ir Baltarusijos įsteigtų, tiesiogiai ar netiesiogiai valdomų, kontroliuojamų ar finansuojamų subjektų radijo programų, televizijos programų ar atskirų programų retransliavimą bei platinimą internete.

Ši nuostata galios iki 2024 metų spalio 16 dienos.

Pataisą pateikęs Seimo Kultūros komiteto pirmininkas Vytautas Juozapaitis teigė, kad „šiandien negali būti jokių abejonių, jog turime apsaugoti savo informacinę erdvę“.

Savo ruožtu Regionų frakcijos atstovas Petras Gražulis teigė, kad norintieji matyti rusiškas ar baltarusiškas programas visuomet ras tam būdų.

„Štai, pavyzdžiui, mano kolega girdėjo, ką vakar Putinas kalbėjo. Girdėjo, bet ar mano, ar kito nuomonę tai pakeitė? Aš žinau, kad Ukrainą užpuolė Rusija Putino nurodymu ir mano nuomonės niekas nepakeis“, – kalbėjo parlamentaras.

„Leiskime žmonėms rinktis visą informaciją ir žmonės atsirinks“, – pridūrė jis.

Tokį sprendimą Seimas priėmė skubos tvarka, nes praėjusį penktadienį baigė galioti Seimo nutarimas dėl nepaprastosios padėties visoje šalyje, o juo tuo pačiu drausta ir dezinformaciją skleidžiančių programų transliacija.

Tuo metu naujame nutarime dėl nepaprastosios padėties šis draudimas nebenumatytas, nes režimas paliktas galioti tik pasienyje su Rusija ir Baltarusija.

Kultūros ministerijos teigimu, pagrindiniai Rusijos ir Baltarusijos žiniasklaidos kanalai jau yra apriboti po Rusijos invazijos į Ukrainą vasarį Lietuvos institucijų sprendimais ar remiantis Europos Sąjungos, Jungtinių Valstijų sankcijomis.

Seimo pavasarį priimtomis Visuomenės informavimo įstatymo pataisomis institucijos gali greičiau priimti sprendimus stabdyti programų retransliavimą ar blokuoti tokį turinį internete. Už tai atsakinga Lietuvos radijo ir televizijos komisija bei Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnyba.

Autoriai: Augustas Stankevičius, Ignas Jačauskas

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode