Parama dėkojame




Sprogimas

Į Klaipėdą atvyko pirmieji Lietuvoje dislokuojamos vokiečių brigados kariai

brigadosSekmadienį į Klaipėdą atvyko pirmieji Lietuvoje dislokuojamos vokiečių brigados kariai.

Keltu iš Kylio atvyko ir Klaipėdos uoste prisišvartavo Vokietijos pirmosios tankų divizijos 41-osios tankų brigados priešakinis vadovavimo elementas, pranešė įvykio vietoje esantis BNS žurnalistas. 

Elementą sudaro apie 100 karių ir keliasdešimt technikos vienetų, skirtų vadovavimui, apsaugai, ryšiams, žvalgybai ir logistikai.

Klaipėdoje išsilaipinę vokiečių kariai vyks į Ruklą Jonavos rajone.

„Mes labai vertiname Vokietiją už vadovavimą šiam veiksmui ir šis įsipareigojimas yra labai svarbus mūsų šaliai. Mes žinome, kad tai reikalauja daug pastangų, reikalauja daug paruošiamojo darbo, bet mes siekiame glaudžiai bendradarbiauti, atlikdami būtinus veiksmus. Mes esame pasiruošę suteikti būtinas sąlygas, reikalingas dislokavimui, kariams, įrangai“, – žurnalistams sakė Sausumo pajėgų vadą brigados generolas Artūras Radvilas.

„Po Rusijos atakos prieš Ukrainą, kuri sukėlė grėsmę tarptautinei teisei, akivaizdžiai padidėjo iššūkiai saugumui. NATO įsipareigojimai buvo paspartinti, o mes taip pat skyrėme tam tikrų pastangų rytinio flango saugumui“, – kalbėjo Vokietijos pirmos tankų divizijos 41-osios tankų brigados vadas brigados generolas Christianas Nawratas (Kristijanas Navratas).

Pratybų laikas bus aptartas kitą savaitę

Ch. Nawratas teigė, kad dislokuodama brigadą Vokietija siunčia žinią apie įsipareigojimus rytinio NATO flango saugumui.

„Mūsų žinia čia, rytiniame flange, esantiems sąjungininkams, kad mes esame įsipareigoję rytinio flango saugumui – tai žinia, kurią mes norime pasiųsti“, – teigė Ch. Nawratas. 

Jo teigimu, būsimos pratybos, kurios įvyks kiek įmanoma greičiau, bus su Lietuva aptartos ateinančią savaitę.

„Artimiausią savaitę mes aptarsime būsimas pratybas, kurios įvyks kaip galima greičiau, ir joms dislokuosime pajėgas“, – teigė Ch. Nawratas. 

Kaip BNS teigė su anonimiškumo sąlygą kalbėjęs aukšto rango Vokietijos karininkas, atskirų vokiečių brigados vienetų pratybos Lietuvoje preliminariai vyktų spalio, gruodžio, kovo ir birželio mėnesiais. 

Pasak Ch. Nawrato, Vokietijos pirmosios tankų divizijos 41-osios tankų brigados priešakinis vadovavimo elementas Lietuvoje bus dislokuotas iki kitų metų vasaros, vėliau rotacijos principu atvyks kita brigada. 

„Esu įsitikinęs, kad mes rasime sprendimus ateičiai“, – teigė Ch. Nawratas, paklaustas apie planus brigadą Lietuvoje dislokuoti nuolat.

Vokietijos ir Lietuvos vadovai birželio mėnesį sutarė dėl Vokietijos brigados priskyrimo Lietuvai. Vėliau Madride vykusiame viršūnių susitikime NATO šalių vadovai patvirtino planus, kuriuose numatyta rytiniame Aljanso sparne, įskaitant Lietuvą, esant poreikiui didinti prieš kelerius metus dislokuotas pajėgas.

Vokietija taip pat vadovauja Lietuvoje 2017 metais dislokuotam tarptautiniam NATO batalionui.

Didinti NATO karių skaičių Baltijos šalyse nutarta Rusijai pradėjus plataus masto invaziją Ukrainoje šiemet vasarį.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode