Sprogimas

Ukrainos ir Lietuvos ministrės pasirašė manifestą dėl Rusijos veiksmų grobiant vaikus

manifestaUkrainos ir Lietuvos socialinės apsaugos ministrių pasirašyta deklaracija dėl Rusijos grobiamų ukrainiečių vaikų bus išsiųsta į Jungtines Tautas, UNICEF ir kitas organizacijas tikintis jų pagalbos šiuo klausimu.

„Būtent šiandien ant deklaracijos visi parašai sudėti. Deklaracija bus nukreipta tiek į Jungtines Tautas, tiek į UNICEF, tiek į kitas tarptautines organizacijas, kad mūsų valstybės netylėtų dėl Rusijos veiksmų, kurie daromi, – ne tik tiesioginiai karo veiksmai, bet tai yra karo nusikaltimas grobiant ir atribojant vaikus nuo savo giminių, nuo savo tėvynės“, – trečiadienį per spaudos konferenciją Vilniuje sakė Lietuvos socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė. 

Nuo karo pradžios dešimtys tūkstančių vaikų buvo priverstinai deportuoti iš Ukrainos į Rusiją, nesilaikant Ukrainos įstatymuose nustatytų būtinų procedūrų.

„Mūsų duomenimis, daugiau nei 100 tūkst. vaikų yra išvežta į Rusijos Federacijos teritoriją arba į nekontroliuojamas žemes, daugiausiai į Donecko miestą“, – tvirtino Ukrainos socialinės politikos ministrė Maryna Lazebna. 

Pasak jos, daugiausia – apie 600 – vaikų išvežta iš Mariupolio. Juos stengiamasi grąžinti į Ukrainą, tačiau dėl karo tai sudėtinga, prašoma trečiųjų valstybių pagalbos. Apie 1000 vaikų bei jų tėvų likimas, anot ministrės, nėra žinomas. 

M. Lazebnos teigimu, pasirašytas manifestas yra žinia pasauliui laikytis tarptautinės teisės normų.

„Tai manifestas visam pasauliui su raginimu laikytis tarptautinės teisės. Dabar iš vaikų atimta teisė gyventi, teisė mokytis. Pasirašę manifestą, kreipsimės į tarptautines organizacijas su raginimu paveikti Rusiją dėl jos veiksmų“, – teigė ministrė.

Dokumente tarptautinės organizacijos, įgaliotos ginti vaikų teises, raginamos imtis skubių veiksmų, kad būtų užtikrintos būtiniausios paslaugos Ukrainos vaikams ir būtų apginta jų teisė išlaikyti tautinį tapatumą, šeimos ryšius. 

Anot M. Lazebnos, per karą Ukrainoje nužudyti 234 vaikai, 669 sužeisti. Dar nežinia, kiek žuvusių vaikų bus rasta Mariupolio teritorijoje, kurią šiuo metu yra užėmę rusai. 

„Mes turime dokumentuotus faktus, kad į Rusijos Federaciją vaikai vežami per prievartą. Tarptautinės teisės aktuose nustatyta, kad vienos etninės grupės žmonių per prievartą vežimas į kitos etninės grupės teritoriją – tai genocidas. Toks tarptautinis išsireiškimas, į tai norime atkreipti dėmesį“, – teigė Ukrainos ministrė. 

M. Lazebnos teigimu, dėl grobiamų Ukrainos vaikų Rusijai buvo išsiųstos notos.

„Rusijos pareigūnai mums atsako, kad patys sužinosime, kur jų tėvai, bet mes suprantame, kad niekas nieko nedarys. Rusijai mūsų vaikai yra nereikalingi. Mes sakome, kad mūsų vaikai turi būti grąžinti“, – sakė ministrė.

Anot jos, Rusijoje rengiamas įstatymo projektas dėl tokių vaikų įvaikinimo, o tai būtų „visų įmanomų konvencijų, teisinių normų pažeidimas pasaulyje“. Ministrės žiniomis, Valstybės Dūma kol kas tokio projekto nepatvirtino. 

„Gal laukiama geriausio momento, o galbūt išsigando, kad pasaulis neabejingas, pradėjo reaguoti į tokius atvejus, nes jų įstatymo projektas tiesiog ciniškai pažeidinėja visą tarptautinę vaikų teisę“, – teigė ministrė.

Ji vylėsi, kad pasaulis išgirs manifestą.

„Negalime atimti vaikų be tos šalies sutikimo, iš kur vaikai kilę. Tikiuosi, kad tas bendras pareiškimas bus išplatintas kuo plačiau visam pasauliui ir apie tai bus plačiai kalbama“, – teigė M. Lazebna. 

Šiandien pareiškimą jau yra pasirašę Lenkijos, Estijos, Latvijos, Čekijos, Slovakijos atstovai. 

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode