RETRO

Vyriausybė pritarė pataisoms, draudžiančioms į Lietuvą tiekti rusiškas dujas

rusiskasVyriausybė šiandien pritarė Gamtinių dujų įstatymo pataisoms, įteisinančioms galimybę atsisakyti gamtinių dujų tiekimo iš valstybių, keliančių grėsmę nacionaliniam saugumui ir nacionalinio saugumo interesų užtikrinimui.

Jei joms pritars Seimas, tai reiškia, jog Lietuvos dujų perdavimo sistemos bei suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalo panaudojimas dujų iš Rusijos Federacijos importui bus draudžiamas įstatymu.

Pataisomis nustatomas reikalavimas, jog Lietuvos gamtinių dujų perdavimo sistema ir SGD terminalo infrastruktūra galėtų naudotis tik tie dujų tiekėjai, kurie tiekia gamtines dujas iš šalių, nekeliančių grėsmės nacionaliniam saugumui. Taip pat numatoma, kad teisės naudotis gamtinių dujų perdavimo sistema reikalavimas nebūtų taikomas tiekėjams, transportuojantiems dujas iš Baltarusijos tranzitu į Kaliningrado sritį.

„Priėmus siūlomus pakeitimus, bus užtikrintas Lietuvos nacionalinis ir energetinis saugumas, patikimas ir nepertraukiamas gamtinių dujų tiekimas Lietuvos vartotojams, o taip pat ir galimybė SGD terminale priimti maksimalų kiekį didžiųjų SGD krovinių – tai padės pilnai išnaudoti terminalo pajėgumus patikimam ir saugiam gamtinių dujų tiekimui“, – teigia energetikos ministras Dainius Kreivys.

Pataisos atsižvelgė ir į kovo 22 d. Seimo rezoliuciją „Dėl energetinių išteklių importo nutraukimo iš šalių, vykdančių karinę agresiją prieš Ukrainą, ir Lietuvos energetikos sistemos stiprinimo“, kurioje Vyriausybė buvo kviečiama siūlyti sprendimus siekiant per įmanomai trumpiausią laikotarpį nutraukti Rusijos naftos ir gamtinių dujų importą ir vartojimą.

Reaguodama į Rusijos vykdomą energetinį šantažą Europoje, sukeltą karą Ukrainoje bei siekdama visiškos energetinės nepriklausomybės, Lietuva dar balandžio pradžioje atsisakė rusiškų dujų importo – dabar siūlomos pataisos reglamentuoja tai ir įstatymiškai.

Šiuo metu visas Lietuvos dujų poreikis yra užtikrinamas per SGD terminalą Klaipėdoje kroviniais iš JAV. Gegužės pradžioje taip pat pradėjo veikti dar vienas dujų tiekimo šaltinis – Lenkijos –Lietuvos dujotiekis GIPL, kuris, esant poreikiui, gali užtikrinti papildomą dujų tiekimą.

Energetikos ministerijos nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode