Parama dėkojame




Užsienio turistai į Lietuvą gali atvykti paprasčiau

paprasciauUžsienio turistai į Lietuvą jau gali atvykti lengviau ir paprasčiau – jau nuo šiandien, vasario 15 d., nebelieka jokių ribojimų ne tik Europos Sąjungos (ES), bet ir Europos ekonominės erdvės (EEE) šalių piliečiams. Be to, panaikinamas draudimas atvykti šalių, kurios prisijungė prie ES Skaitmeninio COVID pažymėjimo sistemos, piliečiams. Užsieniečiams iš kitų trečiųjų šalių draudimas atvykti bus panaikintas kovo 31 dieną.

„Iki šiol buvome vienus švelniausių ribojimų taikiusi šalis Europos Sąjungoje. Džiaugiamės, kad pagaliau po ilgos pertraukos Lietuva dar labiau atsiveria užsienio turistams, ir kelionės į Lietuvą bus dar paprastesnės. Tikimės, kad tai paskatins turistų srautus, o tuo pačiu turizmo sektoriaus atsigavimą po sudėtingo pandemijos laikotarpio“, – teigia ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė.

Įsigaliojus pakeitimams, nuo šiandienos į Lietuvą atvykstantiems iš ES šalių ir EEE valstybių nebereikės atlikti tyrimo dėl COVID-19 ligos, jei asmuo nėra vakcinuotas ar persirgęs. Izoliacijos reikalavimas, atvykstant iš ES šalių, buvo panaikintas vasario 5 d.

Keliautojai iš tokių valstybių kaip Izraelio, Jungtinių Amerikos Valstijų, Jungtinių Arabų Emyratų, Naujosios Zelandijos, Sakartvelo, Taivano, Ukrainos taip pat galės be ribojimų atvykti į Lietuvą, nes šiose valstybėse išduodamas ir pripažįstamas ES Skaitmeninis COVID pažymėjimas.

Iš trečiųjų šalių atvykstantieji, kurie neatitinka Lietuvoje galiojančių vakcinacijos bei persirgimo kriterijų, iki kelionės likus ne daugiau kaip 72 val. turės atlikti PGR tyrimą ir neigiamą rezultatą pateikti vežėjui prieš lipant į lėktuvą, autobusą, keltą ar kitą transporto priemonę. Keliaujantieji savo transportu gali atsivežti neigiamą PGR tyrimo rezultatą, taip pat gali atlikti PGR tyrimą arba antigeno testą atvykę į Lietuvą.

Visų kitų trečiųjų šalių piliečiams ir šių šalių gyventojams iki kovo 31 d. dar galios draudimas atvykti į Lietuvą, tačiau išimtys ir toliau bus taikomos Lietuvoje pripažįstamomis vakcinomis paskiepytiems asmenims. Iš trečiųjų šalių į Lietuvą atvykstantys keliautojai turi būti pasiskiepiję Europos vaistų agentūros (EMA) patvirtintomis vakcinomis: „COVID-19 Vaccine Janssen“, „Comirnaty“, „Spikevax“, „Vaxzevria“, „Nuvaxovid“. Taip pat į Lietuvą atvykstantiems šių šalių turistams galios ir mūsų šalyje pripažįstama dar viena COVID-19 vakcina – Indijoje gamina „Covishield“.

Siekdama padėti turizmo verslui, nuo 2020 metų Ekonomikos ir inovacijų ministerija įgyvendino priemones, kurioms buvo skirtas didesnis nei 450 mln. eurų finansavimas. 2020–2021 m. kelionių organizatoriai ir agentūros iš valstybės gavo daugiau nei 71 mln. eurų paskolų, subsidijų ir kompensacijų; apgyvendinimo paslaugų teikėjai – daugiau nei 122 mln. eurų; maitinimo įstaigos – daugiau nei 257 mln. eurų finansavimą.

Šį mėnesį Vyriausybė taip pat patvirtino naujas pagalbos turizmo verslui priemones: dalinį komunalinių paslaugų kompensavimą klasifikuojamųjų apgyvendinimo paslaugų teikėjams ir subsidijas atvykstamojo turizmo kelionių organizatoriams. Tikimasi, kad jau šių metų antrąjį ketvirtį tiesioginė parama pasieks turizmo sektoriaus atstovus. Šiomis naujomis priemonėmis numatyta paskirstyti 4 mln. eurų.

Ekonomikos ir inovacijų ministerijos nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode