Sprogimas

Palangoje po metų pertraukos prasideda „Stintų šventė“

stintuPenktadienį Palangoje po metų pertraukos prasideda visą savaitgalį truksianti 19-oji „Stintų šventė“.

Pasak vieno šventės organizatorių Nerijaus Stasiulio, šventės pradžia numatyta penktadienį, nuo 15 val. kurorto Jūratės ir Kastyčio skvere vyks muzikiniai pasirodymai.

Pagrindiniai renginiai suplanuoti šeštadienį. Jau 8 val. ant Palangos tilto prasidės stintų meškeriojimo varžybos. 

„Turime rekordinį skaičių norinčiųjų, per 40 komandų, sustabdėme registraciją, nes nemažai žvejų atvyksta tiesiai prie tilto. Galime talpinti ne daugiau kaip 50 komandų po vieną–du asmenis. Apie 90 žvejų visada susirenka ant tilto. Jis išdalijamas segmentais, traukiami burtai, kuriame sektoriuje kuri komanda meškerios“, – BNS sakė N. Stasiulis.

Pasak palangiškio, sėkmę meškeriojimo varžybose lemia ir oro sąlygos – vėjas, bangavimas.

„Pagal šventės tradicijas matavimas dešimt kartų skiriasi, jei pagaunama stinta ir jei sugaunama kita žuvis. Būna pagavę dešimt plekšnių pralaimi prieš tuos, kurie pagauna vieną riebią stintą. Tame ir visas įdomumas“, – teigė N. Stasiulis. 

Pasak organizatoriaus, susidomėjimas renginiu rodo, kad tiek dalyviai, tiek svečiai yra pasiilgę socialinių, kultūrinių renginių. Žvejai į renginį atvyksta ir iš sostinės, Panevėžio, Šiaulių, Telšių, pajūrio ir kitų miestų.

Renginys susideda iš kelių ašių, bet viena pagrindinių, anot N. Stasiulio, kulinarinė linija. J. Basanavičiaus gatvėje šeštadienį vyks žuvies mugė – nuo šviežios iki čia pat rūkomos ar keptos žuvies. 

Pasak šventės organizatorių, virtuvės meistrai kasmet nustebina vis naujais ir labai įdomiais stintos paruošimo būdais, tačiau populiariausių patiekalų trejetukas nesikeičia jau beveik dvidešimt metų. 

„Topų topas be konkurencijos yra miltuose pavoliota kepta stinta. Antroje vietoje pagal populiarumą kasmet būna marinuota stinta stiklainėliuose, kurią galima ne tik skanauti, bet ir kaip suvenyrą parvežti lauktuvių namuose likusiems artimiesiems ar bičiuliams. Populiariausių patiekalų trejetuką užbaigia rūkyta stinta, o nuo jos nedaug atsilieka žuvienė, kuri, tiesa, verdama ne tik iš stintos, bet ir būna pagardinama kitokia žuvimi“, ­– kalbėjo N. Stasiulis. 

Šeštadienį, 14 val., renginio programą tradiciškai papildys sveikuoliai, nersiantys į šaltą Baltijos jūros vandenį. 

Virtuvės šefai susirungs žuvies kepimo ant žarijų čempionate. Komandos buriasi kurdamos naujus receptus iš stintų.

Šventės metu bus gausu tautodailės ir kulinarijos paveldo prekybininkų. Anot N. Stasiulo, dalyvauti mugėje užsiregistravo apie 250 dalyvių. 

Kurhauzo kieme atskira programa numatyta vaikams.

Pasak vieno organizatorių,  šiemet šventės svečius kvies ir amatininkų kiemai, kuriuose bus akcentuojami ne tik „Palangos stintos“ dalyviams, bet ir visai Lietuvai svarbūs įvykiai. Centrinėje Palangos aikštėje įsikurs Regionų amatų kiemas, kuriame bus pristatoma programa, skirta Sūduvos prijungimo prie Lietuvos 600 metų ir karaimų atvykimo į Lietuvą 625 metų sukaktims. Lietuvos regionų amatininkai čia gyvai demonstruos savo amatus.

Nidoje panašiu laiku vykdavęs „Stintapūkis“, kaip ir pernai, šiemet nevyks. 

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode