Sprogimas

Panevėžio meras R. M. Račkauskas už piktnaudžiavimą nubaustas 30 tūkst. eurų bauda

baudaŠiaulių apygardos teismas pirmadienį kaltu dėl piktnaudžiavimo pripažino Panevėžio merą Rytį Mykolą Račkauską ir skyrė jam 30 tūkst. eurų baudą, BNS pranešė teismo atstovas Vytautas Jončas.

Merui penkerius metus atimta teisė dirbti valstybės tarnyboje, taip pat konfiskuota daugiau nei 5 tūkst. eurų.

Panevėžio vadovas kaltintas per savo patarėją Gintarę Maskoliūnienę davęs neteisėtų nurodymų savivaldybės tarnautojams, taip siekęs, kad savivaldybės organizuojamų viešinimo ir komunikacijos srities viešųjų pirkimų laimėtoja taptų su verslininku Mariumi Vaupšu susijusi įmonė „Lukrecijos reklama“.

G. Maskoliūnienė taip pat pripažinta kalta, jai skirta 25 tūkst. eurų bauda, jai taip pat atimta teisė penkerius metus dirbti valstybės tarnyboje. M. Vaupšas yra miręs, todėl jo atžvilgiu byla pernai buvo nutraukta.

„R. M. Račkausko ir G. Maskoliūnienės nusikalstamus veiksmus patvirtina jų tęstinis bendravimas su M. Vaupšu. Kaip matyti iš bylos duomenų, iki antrojo viešojo pirkimo R. M. Račkauskas ir G. Maskoliūnienė su M. Vaupšu pokalbių ir susirašinėjimų metu susitarė tęsti bendradarbiavimą, jog paslaugos toliau bus perkamos iš M. Vaupšo atstovaujamos UAB „Alora“, – rašoma teismo nuosprendyje.

„Duomenų analizė leidžia teigti, kad antro pirkimo rezultato pradžia buvo aptarta jau pirmojo pirkimo metu ir antrasis pirkimas buvo skirtas atsiskaitymui už atliktus viešuosius pirkimus, o ne kaip naujai formuojamas viešasis pirkimas“, – teigiama jame.

Teismas nusprendė, kad abu viešinimo projekto – „Panevėžys atsinaujina“ strateginės ir integruotos komunikacijos paslaugos“ viešuosius pirkimus siejo vieningas kaltinamųjų sumanymas – R. M. Račkauskui gauti asmeninės naudos kaip merui. Abiejuose pirkimuose dalyvauja tie patys asmenys, o per pirmąjį pirkimą numatytos antrojo pirkimo apmokėjimo svarbios detalės. 

„Kaltinamųjų nauda iš atliktų viešųjų pirkimų neginčytinai nustatyta bylos medžiaga ir nepaneigta kaltinamųjų ir jų gynėjų parodymais“, – paskelbė teismas.

Tiek meras R. M. Račkauskas, tiek patarėja G. Maskoliūnienė šiuo metu eina savo pareigas, jie nėra nušalinti.

Šis sprendimas dėl nėra galutinis ir gali būti skundžiamas apeliacine tvarka.

Prokurorai R. M. Račkauską ir G. Maskoliūnienę prašė pripažinti kaltais ir skirti po 40 tūkst. eurų baudas, penkeriems metams atimti teisę dirbti valstybės tarnyboje, solidariai konfiskuoti konfiskuotino turto vertę atitinkančią pinigų sumą – 5472 eurus.

Kaltinamieji teismo prašė juos išteisinti. R. M. Račkauskas BNS pirmadienį teigė skųsiantis šį teismo sprendimą.

Vilniaus apygardos teisme nagrinėjama kita Panevėžio mero byla, joje R. M. Račkauskas kaltinamas prekyba poveikiu ir piktnaudžiavimu. Bylos duomenimis, 2019 metų pavasarį, lankydamasis krepšinio klubo „Lietkabelis“ vadovo Alvydo Bieliausko biure Vilniuje,  R. M. Račkauskas esą paprašė verslininko paslaugos – padengti jo vadovaujamo visuomeninio rinkimų komiteto skolą, likusią po rinkimų į savivaldybių tarybas ir merų postus, – 3 tūkst. eurų.

Įtariama, kad už tai R. M. Račkauskas pažadėjo, jog kelios Panevėžio miesto savivaldybės valdomos įmonės suteiks vilniečio vadovaujamam krepšinio klubui papildomą finansinę paramą be jau skiriamos iš miesto biudžeto.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode