Sprogimas

Kol kas situacija nėra tokia, kad reikėtų dirbti sergantiesiems COVID-19 – A. Dulkys

dirbtiSituacija šalyje dar nėra tokia, kad reikėtų dirbti sergantiesiems besimptome COVID-19 forma, tačiau jai reikia pasiruošti, sako sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys.

„Turime pasirengti labiau kritiškai situacijai nei dabar ir numatėme, kad būtų užtikrintos kritiškos, gyvybiškai svarbios funkcijos. Mes parengėme tvarką ypatingai ekstremaliai situacijai, kai ji jau būtų kritiška“, – žurnalistams Seime sakė A. Dulkys.

Ministras penktadienį pasirašė įsakymą, kad gyvybiškai svarbių sričių darbuotojai galės dirbti kontaktinį darbą net ir sirgdami besimptome COVID-19 forma ar po buvusio kontakto su sergančiaisiais. Šis įsakymas įsigalioja nuo pirmadienio.

Pasak A. Dulkio, kol kas to dar nereikia, tačiau sparčiai plintant omikron atmainai reikia būti pasirengus ir blogiausiam scenarijui.

Ministras pažymėjo, kad omikron jau dominuoja Vilniuje, panašu, kad ir Kaune bei Klaipėdoje.

„Bent jau šiomis dienomis sveikatos apsaugos sistemoje mes turime 2–4 proc. sergančių specialistų, tikrai ta situacija valdoma ir nėra tokia, kad reikėtų įsijungti specialiajam mechanizmui. Bet Vilniuje jau aiškiai omikronas dominuoja, Klaipėdoje, Kaune taip pat jau galima sakyti, kad dominuoja, bet dar nedominuoja visoje Lietuvoje, todėl labai sunku nuspėti, kaip gali ta dinamika vystytis. Turime būti pasiruošę, turime planą“, – kalbėjo A. Dulkys.

Pasak jo, nauja tvarka parengta reaguojant į „omikron greitį, inkubacinį laikotarpį, riziką, kad gali pradėti trūkti specialistų“.

„Šiuo metu tikrai ta situacija nėra tokia, kad tas režimas turėtų įsijungti, bet čia kaip kažkada sutarėme dėl karantino, kad būtų aišku, 240 pacientų reanimacijoje yra rodiklis“, – kalbėjo A. Dulkys, tačiau patvirtino, jog šis rodiklis dar nenustatytas, tik bendra reagavimo tvarka.

Ministro pasirašytu įsakymu nustatoma, kad nauja tvarka galios gyvybiškai svarbias valstybės funkcijas vykdantiems darbuotojams, kurie privalo dirbti nepertraukiamai fiziniu būdu, „jei dėl didelio gyvybiškai svarbias valstybės funkcijas vykdančių darbuotojų, sergančių COVID-19 liga skaičiaus neįmanoma užtikrinti gyvybiškai svarbių valstybės funkcijų vykdymo“.

Izoliacija nebus privaloma konkrečioms nustatytoms įmonėms ar organizacijoms energetikos, finansų, kelių ir susisiekimo, socialinės apsaugos, vidaus reikalų sistemos ir viešojo saugumo, krašto bei sveikatos apsaugos srityse, taip pat kai kurių kitų kritines funkcijas atliekančių įmonių ar įstaigų darbuotojams ar Ekstremaliųjų situacijų operacijų centrų atstovams.

Taip pat gyvybiškai svarbias funkcijas atliekantys darbuotojai darbe privalo dėvėti ne žemesnio kaip FFP2 ar KN95 lygio respiratorius, jei jie neturi kontakto su trečiaisiais asmenimis, o bendrauja tik su kolegomis, respiratoriai yra tik rekomenduojami.

Minėtos išimtys bus taikomos daugiau nei 60-čiai įvairių subjektų energetikos, susisiekimo srityse, taip pat kai kuriems vidaus reikalų ir krašto apsaugos sistemų darbuotojams.

Sveikatos apsaugos srityje išimtys bus taikomos didžiajai daliai medikų – greitosios pagalbos, skubios pagalbos, COVID-19 skyrių, palaikomojo gydymo ir slaugos paslaugas teikiantys darbuotojai ir kt. Prie jų priskirti ir Nacionalinio visuomenės sveikatos centro, laboratorijų ir kai kurie kiti darbuotojai.

Sprendimą dėl sergančiųjų darbo turės priimti darbdavys, kai susidarys toks darbuotojų trūkumas, jog nebegalęs būti užtikrinamos gyvybiškai svarbios funkcijos.

Statistikos departamento duomenimis, 14 dienų naujų susirgimų koronavirusu skaičius 100 tūkst. gyventojų toliau auga ir siekia 2117,6 atvejo. Septynių dienų teigiamų diagnostinių testų rodiklis taip pat auga ir siekia 26,5 procento.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode