Sprogimas

Seimas balsuos dėl prastovų išmokų plano

prastSeimas balsuos dėl tvarkos, kaip būtų skiriamos prastovų išmokos darbdaviams ir savarankiškai dirbantiems, jeigu būtų paskelbtas naujas karantinas. 

Už prastovas siūloma mokėti taip pat, kaip ir 2021 metų pradžioje – kas mėnesį, išmokos siektų ne daugiau kaip 1095 eurus – 1,5 minimalaus mėnesio atlyginimo (MMA), kuris dabar yra 730 eurų. Jei karantinas truktų savaitę, dvi ar tris, proporcingai būtų skaičiuojama ir išmoka. 

Savarankiškai dirbantiems asmenims būtų mokama fiksuota 267 eurų išmoka, jei jų veikla buvo apribota dėl pandemijos, o pajamos paskutinį mokestinį laikotarpį sumažėjo bent 30 proc. Tokią išmoką gautų apie 34 tūkst. žmonių. 

Veiklą apribojus nuo sausio iki gegužės, savarankiškai dirbančių žmonių pajamų kritimas bent 30 proc. būtų vertinamas pagal ankstesnių mokestinių laikotarpių pajamas.    

Darbdaviams kas mėnesį būtų išmokama po 30 mln. eurų, o savarankiškai dirbantiesiems – po 9 mln. eurų.  

Tačiau parlamentarai nebalsuos, ar nuo spalio sugriežtinti prastovų skelbimo tvarką, kaip siūlo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininko konservatorius Mindaugas Lingė. 

Pirmasis Seimo pirmininkės pavaduotojas Jurgis Razma BNS sako, kad dėl šių pataisų nebuvo paprašyta skubaus svarstymo.

„Skubos galima prašyti pateikime arba svarstyme. Tos dalys jau yra praėjusios“, – teigė J. Razma.  

M. Lingė prastovas siūlo leisti skelbti tik tada, jeigu būtų ribojama konkretaus verslo veikla. 

Prastovų nebūtų galima skelbti vien todėl, kad paskelbta ekstremali situacija arba karantinas, sumažėjo klientų srautai ar darbo krūvis, darbuotojai neturi galimybės dirbti nuotoliniu būdu ar jie nesutinka dirbti kito pasiūlyto darbo. 

Taip pat darbdaviai būtų įpareigoti Valstybinei darbo inspekcijai pranešti ne tik apie prastovos pradžią, bet ir pabaigą bei pratęsimą. Tai reikėtų padaryti prieš vieną darbo dieną arba pamainą iki prastovos paskelbimo, o ne per vieną dieną po to, kaip yra dabar. Taip siekiama išvengti piktnaudžiavimo prastovomis atvejų. 

2021 metais sausį-rugpjūtį Valstybinė darbo inspekcija tikrino 2780 įmones ir nustatė 197 pažeidimus dėl prastovų. 

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos duomenimis, nuo 2020 metų kovo iki 2021 metų rugpjūčio išmokų dėl prastovų išmokėta 520,34 mln. eurų.  

SAM nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode