Parama dėkojame




Sprogimas

G. Landsbergis Briuselyje: Rusija ruošiasi karui, tai įvertinta nepakankamai rimtai

rimtaiUžsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis sako, kad Rusija ruošiasi karui su Ukraina, o ši grėsmė tarptautinėje bendruomenėje, įskaitant Lietuvą, nėra įvertinta pakankamai rimtai.

„Aš manau, kad Rusija tikrai ruošiasi karui ir daro tą rimtai. Aš vis dar jaučiuosi taip, kad mes nepakankamai rimtai žiūrime į tai, kas vyksta, netgi ir Lietuvoje“, – žurnalistams Briuselyje prieš ES užsienio reikalų ministrų susitikimą pirmadienį sakė G. Landsbergis.

Pastarosiomis savaitėmis Rusija sutelkė prie sienos su Ukraina apie 100 tūkst. karių. Šie manevrai sukėlė didelį nerimą Vakarų šalims, kad Maskva galbūt planuoja įsiveržti į kaimyninę šalį.

NATO perspėjo Maskvą, kad įsiveržimo atveju jai kiltų didelio masto „strateginių ir ekonominių“ pasekmių.

G. Landsbergis perspėjo, kad Rusija siekia daugiau nei tik „barškinti ginklais“ ar regione sukelti laikinus neramumus.

„Sprendžiant iš mūsų partnerių ir kolegų įspėjimų, jie nori pakeisti strateginę regiono sanklodą, kuri yra susiklosčiusi per paskutinius dešimtmečius“, – sakė Lietuvos diplomatijos vadovas.

„Tai jau yra labai pavojinga, ir pavojinga Lietuvai“, – pridūrė jis.

G. Landsbergis feisbuke tvirtino, jog karo norintys išvengti Vakarai gali būti pasiruošę didelėms strateginėms nuolaidoms, o eskalacija dabar vyksta todėl, jog Ukraina vis tolsta nuo „putiniško“ pasaulio.

Jo teigimu, kadangi Rusijos kariniai veiksmai vyktų netoli nuo Lietuvos, šalis tam turi ruoštis ir savarankiškai, ir bendradarbiaudama su partneriais.

„Pasiruošti turime ir su galimomis sankcijomis – turi būti aišku, ko sulauks Rusija, jei vėl kirs Ukrainos sieną“, – kalbėjo G. Landsbergis.

Anot jo, Vakarai taip pat turi „nežaisti Rusijos žaidimo“.

„Strateginę savo valstybės sanklodą pasirenka valstybių žmonės ir jų demokratiškai renkamos valdžios atstovai, o ne šalia gyvenantys diktatoriai. Atvirų durų politika yra tiek NATO, tiek ES traukiančios gravitacinės jėgos ir gerųjų pokyčių katalizatorius“, – teigė ministras.

„Tai, kad net be aiškių pažadų pokyčiai šalia ES vyksta, yra būtent atvirų durų politikos dėka. Uždarytos durys labai gali būti dramatiškai sulėtins pokyčius“, – tvirtino jis.

Pasak G. Landsbergio, reaguojant į grėsmę reikia stiprinti Baltijos jūros regiono saugumą.

„Tiek ir mūsų regiono žmonėms, tiek ir galimiems agresoriams turi būti aišku, kad aljansas turi dantis, ir dantys yra labai aštrūs“, – teigė jis.

Rusija nuogąstavimus dėl įsiveržimo į Ukrainą neigia. Maskva pajėgų telkimą aiškina siekiu neleisti Ukrainos įtraukti į NATO.


BNS nuotrauka
Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode