Sprogimas

Nacionalinis muziejus planuoja rekonstruoti Naująjį arsenalą

muziejusLietuvos nacionalinis muziejus 2023-iųjų pabaigoje planuoja vieno iš pagrindinių savo padalinio, Naujojo arsenalo rekonstrukciją.

Pastato, esančio Gedimino kalno papėdėje, šalia karaliaus Mindaugo paminklo Vilniuje rekonstrukcijai ruošiamasi jau dabar – kaip BNS informavo muziejus, šiuo metu atliekami taikomieji architektūros, istorijos, polichromijos, geologijos, konstrukcijų moksliniai tyrimai.

Muziejaus teigimu, dabartiniais skaičiavimais, viso investicinio projekto suma galėtų siekti apie 16 mln. eurų, jis turėtų būti baigtas 2026 metais.

Kaip BNS teigė muziejaus direktorė Rūta Kačkutė, iki šių metų pabaigos vyksiančiais tyrimais bus siekiama kompleksiškai ištirti pastatą, išsiaiškinti jo evoliuciją, pavidalo kaitą, surinkti informaciją apie išlikusias, pakitusias ar prarastas architektūrinio pobūdžio vertingąsias savybes.

Taip pat bus bandoma nustatyti pastato istorinę-meninę raidą patvirtinančius faktus, atpažinti jo autentiškas dalis ir nevertingus intarpus, šiuos duomenis sugretinti su kitų tyrimų medžiaga ir dokumentuoti. Esminis tyrimų uždavinys – surinkti informacijos, reikalingos pastato tvarkymui ir pritaikymui.

Kitų metų pavasarį Naujajame arsenale bus atliekami pietvakarinės dalies rūsio archeologiniai, architektūros ir skiedinių tyrimai.

„Nei dabartinis oficialus pastato pavadinimas, nei jo išvaizda iš tikrųjų neatspindi tikrosios jo reikšmės ir netgi ją sumenkina, nes pabrėžia labiausiai žeminantį pastato istorijos tarpsnį. Kadangi pastatas per ilgą laiką keitėsi, dedame pastangas, kad išsiaiškintume jo tikrą istoriją ir reikšmę“, – BNS teigė muziejaus direktorė.

Pasak muziejaus atstovų, mažai yra žinoma apie laikotarpį, kai čia buvo Lenkijos karaliaus ir Lietuvos didžiojo kunigaikščio Žygimanto Augusto rūmai. Todėl tyrimais taip pat bus siekiama atrasti tų laikų autentikos.

Taip pat nėra istorinių žinių ir apie kitą ilgą, daugiau kaip 200 metų laikotarpį, nuo XVI a. pabaigos iki XVIII a. pabaigos: kokia tuomet buvo pastato paskirtis, kaip jis buvo naudojamas ir kaip įgavo dabartinį pavidalą.

Muziejaus teigimu, dabartiniai tyrimai Naujajame arsenale ir jo teritorijoje vykdomi kompleksiškai, kiek leidžia galimybės dirbti veikiančiame muziejuje, siekiama sugretinti visas turimas žinias su archyviniais, natūros ardomaisiais ir vizualiaisiais tyrimais ir atskleisti pastato istorinę raidą. Inžineriniais techniniais tyrimais – geologijos, polichromijos, konstrukcijų – bus įvertinta pastato techninė būklė ir grindžiamos jo išsaugojimo technologinės rekomendacijos.

Atliktų tyrimų pagrindu 2022–2023 metais muziejus ketina rengti pastato tvarkymo projektą, o tolesni tyrimai, jei reikės, galės būti tęsiami jau vykdant rekonstrukciją. Projektas galės būti papildomas ar koreguojamas taip, kad būtų labiau išryškinta arba išsaugota pastato kultūrinė vertė.

Darbai bus tęsiami ir kitais metais: 2022-ųjų antroje pusėje planuojami Naujojo arsenalo pastato šiluminės trasos iškėlimo darbai.


BNS nuotrauka
Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode