Parama dėkojame




JAV pareigūnė: smerkiame Baltarusijos mėginimus migrantais nukreipti dėmesį nuo pažeidimų

migrantaisJungtinės Valstijos smerkia Baltarusijos režimo bandymus neteisėta migracija nukreipti tarptautinės bendruomenės dėmesį nuo pažeidimų, daromų prieš savo žmones, pareiškė JAV valstybės sekretoriaus Antony Blinkeno (Entonio Blinkeno) pavaduotoja civilių apsaugos, demokratijos ir žmogaus teisių klausimais Uzra Zeya (Urza Zėja).

„Mes smerkiame Lukašenkos režimo mėginimus žiauriai ir nežmoniškai organizuoti neteisėtos migracijos srautus per sieną, taip siekiant nukreipti tarptautinės bendruomenės dėmesį nuo siaubingų pažeidimų, kuriuos jis ir toliau atlieka prieš baltarusius“, – per spaudos konferenciją Vilniuje penktadienį sakė U. Zeya.

„Pripažįstame Lietuvos valstybės ir kitų Baltarusijos veiksmų paveiktų šalių pareigą saugoti savo sieną“, – pridūrė ji.

Po dvišalio susitikimo surengtoje spaudos konferencijoje Lietuvos užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis sakė su JAV sekretoriaus atstove aptaręs situaciją pasienyje, Lietuvai, Latvijai ir Lenkijai jau pusę metų gyvenant, ministro teigimu, „apgulties sąlygomis“.

„Esu labai dėkingas pirmiausia Jungtinėms Amerikos Valstijoms, kad išreiškė labai aiškią, nedviprasmišką paramą tiek Lietuvai, tiek kitoms valstybėms, kurios susiduria su šia neeiline situacija mūsų pasienyje“, – sakė Lietuvos diplomatijos vadovas.

Remia kovą už žmogaus teises

JAV pareigūnė gyrė Lietuvą už „dosnią paramą“ Baltarusijos demokratiniam judėjimui ir pagalbą šalies disidentams bei išreiškė paramą Baltarusijos žmonių siekiui kurti „demokratišką, laisvą ir klestinčią ateitį“.

Ji pasmerkė Minsko režimą už žmogaus teisių pažeidimus bei politinių kalinių sulaikymus bei paragino juos paleisti į laisvę.

U. Zeya taip pat atkreipė dėmesį, jog pasaulyje vėl stiprėja antisemitinės nuotaikos ir pabrėžė kovos su jomis svarbą.

„Nėra šalies, kurios istorijoje nebūtų sunkių momentų ir nepamirštamų tiesų. Tik atvirai tyrinėdami savo praeitį mes galime užtikrinti, kad ateitis būtų be neapykantos ir nusistatymo“, – teigė ji, pabrėždama, jog jai didelį įspūdį paliko Lietuvos Holokausto metinių minėjimai.

U. Zeya parėžė ir LGBTQI žmonių teisių svarbą ir sakė esanti įkvėpta šios bendruomenės aktyvistų ir jų drąsos, keliant seksualinių mažumų problemas ir kovojant už jų teises Lietuvoje, paminėdama rugsėjį vykusį „Kaunas Pride“ renginį.

Pabrėžė demokratijų svarbą

G. Landsbergis sakė su JAV pareigūnę aptaręs Lietuvos Vyriausybės tikslus megzti artimesnius ryšius su demokratiniais Indijos, Ramiojo vandenyno kraštais.

Vienas iš šios išraiškos elementų, pasak G. Landsbergio, yra šią savaitę Vilniuje atverta Taivaniečių atstovybė, bei Lietuvos planai tokią atstovybę įkurti Taibėjuje.

U. Zeya Vilniuje dalyvaus URM organizuojame tarptautiniame aukšto lygio forume „Demokratijos ateitis“.

„Demokratijos pagrindinį išbandymą patiria tuomet, kai susilpnėja ryšiai tarp demokratinių valstybių, kuomet mes mažiau padedame vieni kitiems, kuomet nustoja galioti sutartiniai, prigimtiniai ryšiai, kuriuos turime dar nuo tada, kai mūsų valstybės buvo dar labai jaunos ar kūrėsi. Ši konferencija yra proga sutvirtinti šiuos ryšius“, – teigė G. Landsbergis.

JAV pareigūnė pabrėžė, kad demokratijos šiandien susiduria su „precedentų neturinčiais iššūkiais“.

„Drauge su sąjungininkais, tokiais kaip Lietuva, mes galime parodyti, kad demokratijos iš tiesų gali įveikti iššūkį. Demokratijos suteikia savo piliečiams geresnius gyvenimus“, – pabrėžė U. Zeya.

Forume bus aptariami svarbiausi pasaulyje kylantys iššūkiai demokratijai ir galimi praktiniai sprendimai bei atsakas į didėjantį autoritarinių režimų spaudimą.


BNS nuotrauka
Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode