Parama dėkojame




Sprogimas

G. Landsbergis: krizės leido iš naujo įvertinti Baltijos šalių bendradarbiavimo svarbą

svarPastarosios krizės leido iš naujo įvertinti Baltijos šalių bendradarbiavimo svarbą, Vilniuje penktadienį vykstant Baltijos Asamblėjos (BA) sesijai, sako Lietuvos užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis.

„Šie metai mums leido iš naujo įvertinti mūsų bendradarbiavimo svarbą naujų grėsmių akivaizdoje. Pirmiausia kalbėjome apie COVID-19 pandemiją, paskutinis Lietuvos sprendimas skirti vakcinų Latvijai, kuri iš mūsų trijų valstybių susiduria su kiek sunkesne situacija, yra vienas iš tokių simbolių, ką gali kaimynai padėti vieni kitiems“, – per spaudos konferenciją penktadienį Seime sakė G. Landsbergis.

Ministras teigė, kad „geras ryšys leidžia ne tik greitai komunikuoti užsienio politikos klausimais, bet ir sutelkti pagalbą, kada jos reikia“, ir kaip pavyzdį minėjo Estiją, skyrusią paramą Lietuvai susidūrus su migrantų krize.

„Kitas pavyzdys, kaip Estija, nors ir nesusidurdama tiesiogiai su Baltarusijos režimo inicijuota migrantų krize, buvo viena iš pirmųjų, kuri ištiesė pagalbos ranką Lietuvai, kuomet mes buvome vieninteliai, susiduriantys su šia krize“, – teigė ministras.

Latvijai esant sudėtingoje padėtyje dėl COVID-19 pandemijos Lietuvos Vyriausybė šią savaitę kaimynams skyrė 201,2 tūkst. „Pfizer“ vakcinos dozių. Lietuvai susidūrus su neteisėtų migrantų srautu iš Baltarusijos pusės Estija padovanojo Lietuvai spygliuotos vielos ir įrangos migrantų stovykloms, yra atsiuntusi policijos pareigūnų ir ekspertų, suteikusi technologinės pagalbos.

Latvijos užsienio reikalų ministras Edgaras Rinkevičius sakė, kad Baltijos šalių glaudus bendradarbiavimas „yra ne tik politinis, bet ir praktinis“. Jis taip pat teigė, kad Baltijos šalys turi vystyti skaitmeninės ekonomikos pajėgumus, siekti lyderio pozicijos kibernetinio saugumo srityje.

„Mes matome labai svarbų elementą, ties kuriuo visos trys valstybės turi dirbti – skaitmeniniai klausimai, skaitmeninė ekonomika, kibernetinis saugumas. Mūsų trys valstybės šiose srityse gali būti vadinamos lyderėmis ne tik ES, bet ir pasauliniame kontekste“, – pažymėjo E. Rinkevičius.

Estijos užsienio reikalų ministrė Eva-Maria Liimets (Eva-Marija Lymets) pabrėžė regiono ryšių su JAV svarbą, transatlantinius santykius, saugumą.

„Kalbant apie saugumą ir transatlantinius santykius, jie yra mums labai svarbūs, Baltijos šalių bendradarbiavimas NATO yra labai efektyvus ir mes ateityje turime dar labiau stiprinti atgrasymą. Estija su Latvija ir Lietuva mano, kad labai svarbu turėti patikimus santykius tarp JAV ir ES“, – pažymėjo Estijos užsienio reikalų ministrė.

„JAV dalyvavimas ir buvimas regione labai svarbus mūsų saugumui, mes norime, kad transatlantiniai santykiai išliktų stiprūs“, – kalbėjo E. M. Liimets.

Kalbėdama apie migrantų krizę ji pažymėjo, kad „ši įtampa rodo, kad reikia greitų sprendimų, siekiant efektyviau susitvarkyti su problema“.

„Kalbėjome apie hibridines grėsmes, kurias sukuria Baltarusija, deja, Baltarusijos režimas naudoja žmones, kurie yra labai sudėtingoje padėtyje, ši įtampa rodo, kad reikia greitų sprendimų, kad susitvarkytume su šia problema efektyviau“, – kalbėjo Estijos atstovė.

Penktadienį Vilniuje vyksta Lietuvos, Latvijos ir Estijos parlamentarus vienijančios Baltijos Asamblėjos 40-oji sesija.

Baltijos Asamblėja yra 1991 metų lapkričio 8 dieną įkurta Lietuvos, Estijos ir Latvijos parlamentų tarptautinio bendradarbiavimo organizacija. Šiais metais Baltijos Asamblėjai pirmininkauja Lietuva.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode