Sprogimas

Javapjūtė

Įsibėgėjant javapjūtei, ugniagesiai gelbėtojai norėtų priminti pagrindines taisykles, kad būtų išvengta kombainų ir kitos žemės ūkio technikos gaisrų.

 

Tokie gaisrai padaro didelių nuostolių tiek ūkininkams, tiek ir žemės ūkio bendrovėms, nes ugnis nuniokoja brangią techniką, pasėlius. Daugelio tokių gaisrų galima būtų išvengti, jeigu prieš išvykstant į laukus kombainai bei kita žemės ūkio technika būtų tinkamai paruošta. Kombainai dažniausiai užsidega dėl netvarkingos kuro tiekimo sistemos, elektros įrangos bei besisukančių mechanizmų. Išlekiančios iš variklio išmetimo vamzdžio kibirkštys, trumpas elektros laidų jungimasis, ant velenų ir kitų kombaino mechanizmų apsivynioję šiaudai, į besisukančių būgnų mechanizmus patenkantys pašaliniai kieti daiktai dažniausiai ir tampa tokių gaisrų kilimo priežastimi.

Dirbant varikliui, kombaino kolektoriuje, išmetimo vamzdyje kaupiasi nuodegos. Jeigu variklio karteryje yra per daug tepalo arba cilindrų žiedai susidėvėję, tepalas gali patekti į degimo kamerą. Dėl to padidėja atidirbusių dujų išmetimo intensyvumas. Priklausomai nuo variklio tipo šių dujų temperatūra išmetimo vamzdyje siekia 500–700 laipsnių, todėl įkaitę nuodegų gabalėliai, iš išmetimo vamzdžio patekę ant šiaudų, gali sukelti gaisrą.

Kai nesandari kuro tiekimo ir variklio tepimo sistema, gali nutekėti kuras ir tepalai. Prie šių nuotekų labai limpa dulkės, smulkios šiaudų dalelės, kurios susikaupusios ant įkaitusių variklio mazgų gali užsidegti. Be to, kuro tiekimo vamzdeliai, pagaminti iš degių medžiagų, besiliesdami su įkaitusiomis variklio detalėmis lydosi ir užsiliepsnoja, o iš jų bėgantis kuras padeda ugniai greitai išplisti. Dėl blogai sureguliuotų ir dideliais greičiais besisukančių kombaino mechanizmų susidaro sausa trintis, šie mechanizmai įkaista ir gali uždegti ant jų apsivyniojusius šiaudus.

Mažeikių priešgaisrinė gelbėjimo tarnyba primena, jog norint išvengti gaisrų kombainuose bei kitoje žemės ūkio technikoje, būtina naudoti tvarkingus kibirkščių gesiklius. Nuo variklio ir jo mazgų būtina nuolat nuvalyti dulkes bei smulkių šiaudų masę, taip pat kuro bei tepalo nuotekas. Elektros laidų izoliaciją reikia apsaugoti nuo trinties, mechaninio bei šiluminio poveikio, gerai sutepti besisukančius mazgus. Kombaine privalo būti 2 gesintuvai po 4 kg bei nedegus audeklas, pageidautina turėti ir kastuvą, kad ugnį galima būtų nuslopinti žemėmis. Kita žemės ūkio technika turi būti aprūpinta vienu 4 kg gesintuvu arba dviem po 2 kg.

Artimiausiu metu bus vykdomi reidai, siekiant nustatyti, ar kombainų bei kitos žemės ūkio technikos vairuotojai turi minėtų pirminių gaisro gesinimo priemonių. Šių priemonių neturėjimas užtraukia baudą piliečiams nuo 7 iki 72 eurų ir pareigūnams (darbdaviams) nuo 28 iki 579 eurų.

Mažeikių priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos informacija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode